Kinezi upozorili Britance: “Prestanite dolijevati ulje na vatru”

U srijedu je britanski ministar obrane Grant Shapps optužio Kinu da pruža ili se priprema pružiti Rusiji smrtonosnu pomoć koju bi Moskva mogla koristiti u ratu protiv Ukrajine

24.05.2024. 09:00
  • Podijeli:
britanska engleska londonska hitna pomoć, velika britanija, london - 23 jan 2023 - profimedia-660ad705a9f79.webp Foto: Profimedia

Glasnogovornik kineske ambasade u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je tu zemlju da prestane s neutemeljenim optužbama protiv Kine i prestane dolijevati ulje na vatru po pitanju Ukrajine, navodi se u saopćenju.

U srijedu je britanski ministar obrane Grant Shapps optužio Kinu da pruža ili se priprema pružiti Rusiji smrtonosnu pomoć koju bi Moskva mogla koristiti u ratu protiv Ukrajine. Shapps nije pružio dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

Dan prije, Kina i Brazil su potpisali zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na mirovne pregovore Rusiju i Ukrajinu. U ime Kine dokument je potpisao ministar vanjskih poslova Wang Yi, a s brazilske strane svoj je potpis stavio Celso Amorim, posebni savjetnik predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve.

Rusija nije pozvana na mirovnu konferenciju

U izjavi se navodi da obje države vjeruju kako su pregovori jedino održivo rješenje za “ukrajinsku krizu”. Dvije države podržavaju međunarodnu mirovnu konferenciju koja bi “bila održana u prikladno vrijeme koje bi zajednički odredile Rusija i Ukrajina, a na kojoj bi obje strane bile ravnopravno zastupljene te vodile poštene razgovore o svim mirovnim planovima”, navodi se u dokumentu.

Više desetaka drugih zemalja prijavilo se za sastanak u lipnju, na kojem Švicarska očekuje utrti put mirovnom procesu u Ukrajini. Rusija nije pozvana. Brazil i Kina također su pozvali sve relevantne strane da poštuju tri načela za deeskalaciju situacije: nema širenja bojnog polja, nema eskalacije borbi i nema provokacija bilo koje strane.

Korištenje oružja za masovno uništenje, posebice nuklearnog oružja ili kemijskog i biološkog oružja, mora se odbaciti, poručili su Brazil i Kina, dodajući u dokumentu da se “mora uložiti svaki mogući napor da se spriječi nuklearna kriza”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()