Kineski predsjednik prvi put o izraelsko-palestinskom sukobu: "Jedino rješenje su dvije države"

U četvrtak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo "duboko razočarenje" zbog američkog veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti o izraelsko-palestinskom sukobu

20.10.2023. 15:56
  • Podijeli:
xi_jingping - rueters-1665905231898.webp Foto: Reuters

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je da je glavni prioritet spriječiti širenje izraelsko-palestinskog sukoba. Xi je to rekao tokom sastanka s egipatskim premijerom Mostafom Madboulyjem. Njegove su izjave njegovo prvo javno spominjanje od početka sukoba na Bliskom istoku.

"Temeljni izlaz za rješavanje stalnog sukoba između Palestine i Izraela je provedba 'rješenja o dvije države', uspostava nezavisne palestinske države i postizanje mirnog suživota između Palestine i Izraela", rekao je Xi.

Xi je rekao da Kina cijeni ulogu Egipta u smirivanju situacije i podržavanju nastojanja da se uspostavi humanitarni koridor. Kina će ojačati koordinaciju s Egiptom i drugim arapskim zemljama kako bi promicala pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja, dodao je Xi.

Odgovarajući na Xijeve riječi, egipatski premijer Madbouly rekao je da Egipat i arapske zemlje cijene kinesko dosljedno i pravedno stajalište o palestinskom pitanju i raduju se što će Kina igrati veću ulogu u rješavanju trenutne krize.

Tuvia Gering, istraživač na Institutu za studije nacionalne sigurnosti koji je povezan sa Univerziteta u Tel Avivu, nedavno je rekao u podcastu Chinese Whispers koji je producirao Spectator da Kina ima težnju da se na nju gleda kao na svjetskog lidera, a njena podrška palestinskoj stvari vjerovatno će ojačati utjecaj Pekinga na Bliskom istoku.

U četvrtak je Zhai Jun, kineski izaslanik za Bliski istok, rekao da se Kina protivi i osuđuje sve akcije koje štete civilima tokom sastanka s Mihailom Bogdanovim, ruskim posebnim predstavnikom za Bliski istok i Afriku.

"Kina i Rusija imaju isti stav glede palestinskog pitanja", rekao je Zhai tokom sastanka s Bogdanovim.

Zhai je u Dohi kako bi razgovarao s regionalnim partnerima o rješavanju trenutnog sukoba. Istog dana, Zhai je rekao katarskom državnom ministru vanjskih poslova Al-Hulaifiju, da Katar ima važan utjecaj na palestinsko pitanje, a Kina je voljna održavati komunikaciju i koordinaciju s Katarom.

U četvrtak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo "duboko razočarenje" zbog američkog veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti o izraelsko-palestinskom sukobu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()