Kineske vojne vježbe: U blizini Tajvana uočeno 59 kineskih borbenih aviona

Od uočenih 59 aviona po podacima ministarstva 39 ih je preletjelo centralnu liniju Tajvanskog tjesnaca

10.04.2023. 07:56
  • Podijeli:
kina_tajvan - reuters-63bbafcf3689f.webp Foto: Reuters

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je trećeg dana kineskih vojnih vježbi da je do danas ujutro u blizini Tajvana uočilo 59 kineskih borbenih aviona.

Od uočenih 59 aviona po podacima ministarstva 39 ih je preletjelo centralnu liniju Tajvanskog tjesnaca te je ušlo u zonu tajvanske protuzračne odbrane. Podaci se odnose na vrijeme do danasu 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, odnosno do dva sata po GMT-u.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je također da je u vježbama danas ujutro sudjelovao kineski nosač zrakoplova Shandong.

Kina nastavila s vježbama
Kina je danas nastavila s vježbama, izvijestili su kineski državni mediji.

Trodnevne vježbe u sklopu kojih kineski borbeni avioni i ratni brodovi simuliraju napade na Tajvan traju do ponedjeljka i izazvale su osudu iz Taipeija te pozive na suzdržanost iz Washingtona.

Glasnogovornik japanske vlade rekao je da Japan sa zanimanjem prati kineske vježbe oko Tajvana.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()