Kim Jong-un: Sjevernoj Koreji treba mornarica, u opasnosti smo od nuklearnog rata

Južna Koreja i SAD prošle su sedmice počele ljetne vježbe kojima je cilj ojačati njihov zajednički odgovor na sjevernokorejsku prijetnju nuklearnim oružjem i raketama

29.08.2023. 08:21
  • Podijeli:
korea reuters-64ed8669a7e6a.webp Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je na jačanje mornaričkih snaga zemlje, optužujući Sjedinjene Američke Države da vode u blizini Korejskog poluotoka pretvaraju u "najnestabilnije vode s opasnošću od nuklearnog rata".

U govoru povodom Dana mornarice, Kim je rekao da su "šefovi bandi" SAD-a, Japana i Južne Koreje najavili redovne zajedničke vojne vježbe, komentarišući njihov samit 18. avgusta u Camp Davidu, Maryland, izvjestio je državni mediji KCNA.

Na sastanku između lidera SAD-a, Južne Koreje i Japana, oni su se složili produbiti vojnu i privrednu saradnju dok nastoje projicirati jedinstvo suočeni s rastućom moći Kine i nuklearnim prijetnjama Sjevera.

"Zahvaljujući neopreznim potezima SAD-a i drugih neprijateljskih sila, vode Korejskoga poluotoka svedene su na mjesto najveće koncentracije oružja u svijetu, u najnestabilnije vode u kojima prijeti nuklearni rat", rekao je Kim.

Kim je rekao da Sjevernoj Koreji treba mornarica koja će sačuvati spremnost na rat, "trajnu spremnost na borbu" te je pozvao na "radikalnu" modernizaciju njenog naoružanja i opreme.

Podsjećamo, Južna Koreja i SAD prošle su sedmice počele ljetne vježbe kojima je cilj ojačati njihov zajednički odgovor na sjevernokorejsku prijetnju nuklearnim oružjem i raketama. Pyongyang je vježbe nazvao probom za rat.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()