Katastrofalne posljedice oluje: Preko pet hiljada mrtvih u Libiji

Očekuje se da će se broj poginulih u poplavama značajno povećati, možda čak i udvostručiti

13.09.2023. 13:38
  • Podijeli:
libija poplave andolija-650023120718d.webp Foto: Andolija

Više od 5.300 tijela pronađeno je u libijskom gradu Derna, a očekuje se da će se broj poginulih u poplavama značajno povećati, možda čak i udvostručiti, izjavio je danas ministar civilnog vazduhoplovstva u administraciji koja vodi istočnu Libiju Hičem Abu Čkiuat.

"More neprestano izbacuje desetine tijela", rekao je ministar za Rojters, navodeći da će obnova Derne koštati milijarde dolara.

Međunarodna Organizacija za migracije (IOM) u Libiji saopštila je danas da je najmanje 30.000 osoba raseljeno u Derni, gradu koji je najviše pogođen olujom "Danijel".

IOM je naveo da je poznato da je 6.085 osoba raseljeno u drugim područjima pogođenim olujom, uključujući Bengazi. Italija je saopštila da je danas pokrenula akciju za pružanje pomoći Libiji nakon poplava, javila je ANSA.

Satelitske fotografije Derne pre i nakon poplava pokazuju štetu i razmjere poplava koje su pogodile taj istočni lučki grad, tako da je relativno uzak plovni put kroz centar grada sada nekoliko puta širi, a da su sve zgrade koje su se nalazile duž puta srušene, prenio je Rojters.

Fotografije takođe pokazuju da očigledno velika šteta pričinjena i u drugim dijelovima grada gdje su srušene zgrade u poplavama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš uputio je saučešće libijskim vlastima i porodicama poginulih, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Gutereš je rekao da UN rade sa vlastima na procjeni potreba i podršci naporima za pružanje pomoći.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da je više od 1,8 miliona ljudi pogođeno poplavama u Libiji.

Poplave u Libiji pogodile su mnoge ljude koji su već bili ranjivi, uključujući hiljade migranata.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, u Libiji živi oko 600.000 migranata, od kojih su neki u pogođenim područjima.

Libija je tranzitna zemlja za migrante iz više od 40 zemalja na putu ka Evropi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()