Kalifornija se sprema za dolazak Hilary, vlasti izdale upozorenja

Hilary je snažan uragan 4. kategorije koji se uzburkao oko 400 milja južno od Cabo San Lucasa u Meksiku u petak ujutro s vjetrovima snage od 145 mph s jačim udarima, saopštio je Nacionalni centar za uragane

18.08.2023. 19:23
  • Podijeli:
tajfun oluja pixabay-1664122785256.webp Foto: Pixabay

Uragan Hilary izazvat će veliku količinu poplavnih padavina na jugozapadu Sjedinjenih Država i dijelovima Kalifornije u rijetkoj pojavi na području ove regije, što se očekuje u nedjelju i početkom sljedeće sedmice, označavajući prvo službeno praćenje tropske oluje u Kaliforniji.

Hilary bi mogla donijeti više od godišnje količine kiše u dijelovima tri države: Kaliforniji, Nevadi i Arizoni. Zbog prijetnje, dijelovi Kalifornije suočavaju se s rijetko visokim rizikom od prekomjerne kiše. Upozorenje razine 4 od ukupno 4 razine prva je koja je ikad izdana za ovaj dio južne Kalifornije.

Hilary je snažan uragan 4. kategorije koji se uzburkao oko 400 milja južno od Cabo San Lucasa u Meksiku u petak ujutro s vjetrovima snage od 145 mph s jačim udarima, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Oluja je doživjela nevjerovatno brzo intenziviranje od četvrtka do petka, ojačavši od tropske oluje do uragana kategorije 4 u samo 24 sata. Predviđa se da će Hilary ostati u kategoriji 4 dok se približava meksičkom poluotoku Baja California do subote.

Postoji određeni potencijal da Hilary postane prvi uragan kategorije 5 ove sezone nakratko prije nego što pređe u hladnije vode i izgubi malo snage.

Dužnosnici su izdali upozorenje za uragan i upozorenja za tropsku oluju za Donju Kaliforniju i sjeverozapadni Meksiko dok se centar uragana Hilary približava zemlji tokom vikenda.

I dalje postoji širok raspon ishoda za najjače vjetrove u SAD-u dok se oluja kreće prema sjeveru tokom sljedećih nekoliko dana. Mala odstupanja u putanji uragana mogla bi promijeniti prognozu za najjaču kišu i vjetar.

Vjerovatnije je da će Hilary doći do Meksika i prijeći u Kaliforniju, ali ako dođe do kopna u Kaliforniji kao tropska oluja, to će biti prva takva oluja koja će doći do kopna u Kaliforniji u gotovo 84 godine, prema podacima iz National Oceanic and Atmospheric Administration.

Prvo praćenje tropske oluje objavljeno je u petak ujutro za dijelove južne Kalifornije, objavio je Nacionalni centar za uragane. Proteže se od granice Kalifornije i Meksika do granice Orange County/Los Angeles County.

“Prijetnja od značajnih udara vjetra nastavlja se povećavati za sjeverne dijelove poluotoka Baja California i jugozapada Sjedinjenih Država, posebno u područjima planinskog terena”, objavio je Centar za uragane u četvrtak navečer.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()