Kako se ukrajinski piloti obučavaju u Francuskoj da upravljaju avionima F-16

Francuske zračne snage obavezale su se da će certifikovati obuku 26 Ukrajinaca u roku od dvije godine

18.06.2024. 08:20
  • Podijeli:
F-16_borbeni avion_vojni avion_Rumunsko vazduhoplovstvo_Foto Reuters-64e3c2b4ac62a.webp Foto: Reuters

Trenutno se u Francuskoj 10 ukrajinskih pilota obučava da upravlja avionima F-16, saopćila je francuska avijacija.

Francuske zračne snage obavezale su se da će certifikovati obuku 26 Ukrajinaca u roku od dvije godine.

Ukrajinski piloti se obučavaju u zračnoj bazi na jugozapadu Francuske, a tačna lokacija nije saopćena iz sigurnosnih razloga, prenosi Mond.

Kako navodi list, u zračnoj bazi nema lovaca F-16 na kojima će piloti letjeti u Ukrajini, ali postoji nekoliko Alfadžeta koji su dobijeni zahvaljujući francusko-belgijskoj saradnji.

“Prednost ovih aviona je u tome što su opremljeni instrument-tablom koja simulira onu na F-16, belgijske trupe lete na F-16 i obučavale su se na ovim avionima do 2018. godine”, piše izdanje.

Prema podacima francuskih zračnih snaga, trenutno je na obuci samo deset ukrajinskih pilota.

Neki nikada ranije nisu letjeli, dok drugi imaju iskustvo letenja na L-39 Albatrosu, trenažnom avionu češke proizvodnje.

“Svi su od dolaska u Francusku bili ‘u balonu’ (sklonjeni od očiju javnosti)”, kako je rekao jedan francuski oficir.

“Ni na današnji dan, kada svi mediji prate događaje, nije im bilo dozvoljeno da komuniciraju sa štampom”, napominje Le Mond.

Jedina informacija koja je objavljena u javnosti je njihova starost: “Ukrajinski piloti imaju između 21 i 23 godine.”

Nakon obuke u Francuskoj, Ukrajinci bi trebali da se pridruže bazi u Rumuniji, gdje će naučiti kako da zaista preuzmu kontrolu nad F-16, piše Le Mond.

Unian podsjeća da je ranije bilo objavljeno da će Rumunija platiti obuku ukrajinskih pilota na lovcima F-16.

Kijev zahtjeva da se program proširi
Istovremeno, Politico je pisao da se sukobi između Ukrajine i Zapada javljaju oko obuke pilota na F-16.

Kijev zahtjeva od svojih partnera da prošire program, ali saveznici kažu da ukrajinski piloti još nisu spremni da masovno lete na F-16.

Rečeno je da Ukrajina ima 30 pilota koji bi odmah mogli da počnu obuku u SAD-u.

Međutim, administracija predsjednika Joea Bidena rekla je Kijevu da njen program obuke, koji se odvija u Arizoni, nema dovoljno prostora da primi više od 12 pilota istovremeno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()