Jill Stein kandidatkinja za predsjednicu SAD-a, Jevrejka, koja traži prekid masakra u Gazi

"Politički sistem je slomljen"- rekla je Stein u videu objavljenom na društvenim mrežama, najavljujući svoju ponudu za nominaciju

10.11.2023. 15:08
  • Podijeli:
jill_stein_x.com-654e141ce2a03.webp Foto: X.com

Dr. Jill Stein je u četvrtak objavila da ulazi u predsjedničku utrku 2024. kao kandidatkinja Stranke zelenih, "oživljavajući ulogu koju je igrala" u kampanji iz 2016. za koju neki demokrati kažu da je koštala Hillary Clinton predsjedničke pozicije, navodi Washington Post.

"Politički sistem je slomljen"- rekla je Stein u videu objavljenom na društvenim mrežama, najavljujući svoju ponudu za nominaciju.

"Dvopartijski establišment nas je iznevjerio i potrebna nam je stranka koja služi narodu"- dodala je.

Godine 2016, Stein je dobila 1,4 miliona glasova na nacionalnom nivou kao kandidatkinja Zelene stranke. Demokrati su tada optužili Stein da odigrala ključnu ulogu u brojnim državama u kojima je trka bila tijesna. Clinton je od Trumpa izgubila Pennsylvaniju, Michigan i Wisconsin za manje glasova nego što je Stein dobila. Da je Clinton dobila u sve tri države, bila bi predsjednica.

"Obje stranke, demokrate i republikanci, su opasnost za našu demokratiju",  šire cenzuru, kriminaliziraju proteste, izbacuju konkurenate s glasačkih listića, suzbijaju debate, namještaju svoje predizbore - izjavila je.

Stein je 2016. dobila skoro duplo više glasova nego što je kandidat Zelene stranke dobio 2020. Taj kandidat za 2020., Howie Hawkins, ekološki aktivista, pohvalio je Steina i njenu kandidaturu za predsjedničku utrku 2024. godine.

Stein je doktorica medicine, rođena u Čikagu, kao kćerka Gladys (rođena Wool) i Josepha Steina. Njeni roditelji potječu od ruskih Jevreja. Godine 1973. Stein je diplomirala s pohvalom na Harvard koledžu, gdje je studirala psihologiju, sociologiju i antropologiju. Zatim je pohađala medicinsku školu na Harvardu i diplomirala 1979. godine.

Ono što je zanimljivo u vezi Stein, a u kontektu aktuelnog masakriranja Palestinaca u Gazi koje Izrael bjesomučno bombarduje već mjesec, je to da se ona zalaže za momentalni prekid sukoba i za istragu protiv Izraela u vezi s počinjenim ratnim zločinima.

- Pozivam na istragu ratnih zločina Netanyahuovog režima kao i uloge Joea Bidena i američkih čelnika u njihovom pomaganju i poticanju. I iznad svega, ti zločini moraju prestati sada - kazala je.

Objasnila je da smatra kako su akcije Netanyahuovog režima nad Palestincima poprimili dimenzije ratnog zločina i genocidne razmjere. Joe Biden i amerčki politički establišment u Washingtonu ne samo da pomažu Izraelu, nego su i saučesnici u tim ratnim zločinima, smatra Stein.

- Ratni zločini koje je Netanyahu počinio nad Palestincim su dostigli genocidne razmjere nad Palestincima kojima je uskraćena hrana, voda i struja dok su nemilosrdno bombardirani, dok su primorani da bježe iz svojih domova spašavajući svoje živote - dodala je.

Kao Jevrejka koja je odrastala nakon Holokausta frazu "Nikad više" smatram ozbiljno, kaže Stein, te pojašnjava da "Nikad više" znači da takav zločin se ne smije ponoviti nikome. Ona poziva i na okončanje okupacije i apartheida što je jedini način koji će donijeti mir svima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()