Jerusalim kao bure baruta: Palestinci se okupljaju kod Al-Akse

Izraelci su zabranili ulazak mlađim muškarcima

13.10.2023. 13:55
  • Podijeli:
sveta zemlja jerusalim pixabay-63ce420daba58.webp Foto: Pixabay

Uskoro završava podnevna molitva u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu. Na snazi su vrlo stroga ograničenja u vezi s tim tko može ući u džamiju radi molitve.

Izraelci su zabranili ulazak mlađim muškarcima. Neki mole na ulicama u skupinama na prilazima vratima Staroga grada. Naoružana policija stoji uz njih kako bi ih spriječila da se približe.

Palestinski zvaničnici kažu da su ljudi vrlo oprezni i ostaju kod kuće jer su nervozni zbog ekstremne izraelske reakcije na sukobe.

Ranije ovog sedmice, Hamas je pozvao na masovna okupljanja oko Al-Akse nakon molitve petkom u znak prosvjeda protiv izraelskog bombardiranja Gaze. Džamija Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto u islamu, nalazi se na kompleksu na vrhu brda koji muslimani nazivaju Plemenito svetište, a Židovi kao Brdo hrama. Židovi ga štuju kao lokaciju dva biblijska hrama i to je najsvetije mjesto u judaizmu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()