Izveden bombaški napad na konvoj mirovne misije Afričke unije

Trenutno ne znamo da li ima stradalih, jer su AU trupe blokirale prilaz nakon eksplozije, kazao je sigurnosni izvor

03.04.2023. 21:58
  • Podijeli:
AA-20230403-30756463-30756446-SOMALIJA_IZVEDEN_BOMBASKI_NAPAD_NA_KONVOJ_MIROVNE_MISIJE_AFRICKE_UNIJE-642b29a49d7d4.webp Foto: Anadolija

Konvoj mirovne misije Afričke unije u Somaliji (ATMIS) pogođen je eksplozijom u glavnom gradu Mogadišu.

Osman Ahmed, sigurnosni zvaničnik u Mogadišu, rekao je za Anadoliju da je konvoj pogođen u blizini sjedišta somalijskog Odjela za kriminalističke istrage.

“Na meti su bili dok su putovali između raskrižja KM4 i KM5 u Mogadišu. Sumnjamo da je napad bila eksplozija mine postavljene u blizini ceste, a istraga je u tijeku“, rekao je Ahmed.

Dodao je da su vojnici Afričke unije u konvoju u vrijeme napada obavljali svoje dnevne zadatke u Mogadišu.

“Trenutno ne znamo da li ima stradalih jer su AU trupe blokirale prilaz nakon eksplozije“, kazao je.

Do sada još niko nije preuzela odgovornost za ovaj napad, ali je teroristička organizacija Al-Shabaab najčešće stoji iza ovakvih napada u Somaliji.

Somalija je poprište duboke političke i sigurnosne krize u kojoj glavnu sigurnosnu prijetnju predstavljaju teroristi Al-Shabaaba.

Misija Afričke unije u Somaliji ima mandat do kraja 2024. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()