Izraelski predsjednik negira napade na bolnicu u Gazi: Sve je to spin

Istakao da sve u njoj funkcioniše

13.11.2023. 18:48
  • Podijeli:
herzog_anadolija 1-63e94dc18f0d2.webp Foto: Anadolija

Izraelski predsjednik Isaac Herzog negirao je da Izrael napada najveću bolnicu u Gazi.

Izvještaji osoblja Al-Shife ukazuju da je bolnica, u kojoj se nalaze hiljade Palestinaca, ostala bez struje, te da niti jedna od operacijskih sala zbog toga ne radi. Međutim, Herzog je rekao da u bolnici sve funkcioniše.

Govoreći za BBC, on je također istaknuo da je kopija knjige Mein Kampf-a Adolfa Hitlera pronađena na tijelu borca ​​Hamasa u sjevernoj Gazi. Herzog je rekao da je kopija knjige prevedena na arapski pronađena prije samo nekoliko dana u dječjoj sobi koja je pretvorena u vojnu operacijsku bazu Hamasa. Pronalaženje kopije u sjevernoj Gazi, rekao je Herzog, pokazalo je da su neki u Hamasu iznova i iznova naučili ideologiju Hitlera o mržnji prema Jevrejima.

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u Al-Shifi. Šef SZO Tedros Gebrejesus kasnije je rekao da je kontakt ponovo uspostavljen, ali je upozorio na strašne uslove unutra. Ponovio je pozive na prekid vatre i rekao da je bolnica tri dana bez struje i vode.

Doktori i ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas rekli su da nedostatak goriva tamo znači da pacijenti ne mogu biti operirani, a inkubatori za prijevremeno rođene bebe ne mogu raditi. Herzog je to osporio.

"Uopšte to poričemo, Hamas ima dosta spinovanja... ali u Shifi ima struje, sve radi", rekao je Herzog.

Govorio je i o tome da li je Izrael otišao predaleko u svom odgovoru na Hamasov napad 7. oktobra.

"Radimo tačno u skladu s pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Uzbunjujemo svakog civila, jer su njihovi domovi postali baze terora", tvrdi Herzog.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()