Izraelski doseljenici prijete Palestincima na Zapadnoj obali novom "Nakbom"

Ako ne udovolje zahtjevu, doseljenici će to učiniti nasilnim napadima i nasilno ih istjerati s njihove zemlje, citirao je WAFA jedan od letaka napisanih na arapskom jeziku

27.10.2023. 11:14
  • Podijeli:
palestinci_izraelčani_anadolija 1-653b7c0d84159.webp Foto: Anadolija

Izraelski doseljenici u četvrtak su Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali zaprijetili novom Nakbom, nagovještavajući da će ih nasilno protjerati s njihove zemlje kao što se dogodilo 1948. godine.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, doseljenici su postavili letke na vozila palestinskih farmera u ruraralnom području sela Deir Istiya u blizini Salfita na sjeveru Zapadne obale, zahtijevajući od farmera da napuste svoje domove i sela i presele se u Jordan.

Ako ne udovolje zahtjevu, doseljenici će to učiniti nasilnim napadima i nasilno ih istjerati s njihove zemlje, citirao je WAFA jedan od letaka napisanih na arapskom jeziku.

Komentirajući prijetnje, prvi čovjek u selu Firas Diyab rekao je da su prijetnje svima jasno vidljive, pozivajući ljude da ostanu na oprezu.

Nakba, odnosno Dan velike katastrofe, simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji. Gotovo 800.000 Palestinaca nasilno je protjerano iz svojih domova i sa zemlje 1948. godine, nakon osnivanja Izraela.

Napetost je na visokom nivou širom Zapadne obale otkako su 7. oktobra izbile borbe između palestinskih grupa i Izraela u Gazi. Više od 100 Palestinaca ubile su izraelske snage na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U sukobu je ubijeno skoro 8.500 ljudi, uključujući najmanje 7.028 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()