Izraelske snage ubile 15 Palestinaca tokom racija na okupiranoj Zapadnoj obali

U posljednjoj eskalaciji nasilja na Zapadnoj obali, koja se dogodila u pozadini izraelskog napada na Gazu, IDF je rekao da je u zračnom napadu pogođen naoružani odred muškaraca u gradu

09.11.2023. 22:08
  • Podijeli:
izrael_vojska_hapšenja_anadolija 1-654116902bad1.webp Foto: Anadolija

Izraelske obrambene snage ubile su 15 Palestinaca, a najmanje 20 ih je ranjeno tokom višesatnog dnevnog napada na grad Jenin i njegov izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali.

U posljednjoj eskalaciji nasilja na Zapadnoj obali, koja se dogodila u pozadini izraelskog napada na Gazu, IDF je rekao da je u zračnom napadu pogođen naoružani odred muškaraca u gradu.

Lokalni izvori imenovali su jednog od mrtvih kao Ayhama al-Amera, oficira u palestinskim sigurnosnim službama.

Ministarstvo zdravstva u Ramallahu priopćilo je da su još dva Palestinca ubijena u srijedu navečer u odvojenim incidentima u Beit Fajjaru, južno od Betlehema, i u Duri, južno od Hebrona.

Izraelska vojska rekla je da provodi protuterorističke napade u Jeninu i nije dala dodatne detalje.

Prema brojkama palestinskog ministarstva zdravstva, najmanje 178 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali od napada na Izrael 7. oktobra.

Između IDF-a i Palestinaca na Zapadnoj obali odvijali su se ponekad smrtonosni sukobi jer je Izrael uveo opsežna i često drakonska zatvaranja palestinskih gradova i dok su ekstremistički ilegalni doseljenici također pokretali napade.

Eksplicitne snimke s mjesta napada u Jeninu pokazuju tijela nekoliko muškaraca, neki pokriveni, kako leže na tlu dok je bolničar izvodio masažu srca na jednom od pogođenih. Napad, u kojem su sudjelovala oklopna vozila i najmanje jedan buldožer, nastavljen je nakon zračnog napada.

Iznoseći detalje slijeda događaja, IDF je rekao da je ušao u Jenin tiokom noći u srijedu, otkrivši i uništivši nekoliko improviziranih eksplozivnih naprava. Dok se racija nastavljala tokom dana, grupa je pucala na izraelske trupe, što je dovelo do zračnog napada.

Kako je racija započela, letci su bačeni na izbjeglički kamp u Jeninu s upozorenjem: “IDF-ove aktivnosti unutar kampa odvijaju se zbog terorističkih aktivnosti koje vi podržavate, IDF će ostati ovdje i vraćati se s vremena na vrijeme dok terorizam konačno ne bude iskorijenjen. Klonite se terorizma i živite u miru. Upozoreni ste".

U međuvremenu je u Izraelu policija uhapsila četvoricu istaknutih arapsko-izraelskih političara, među njima i Mohammeda Barakeha, predsjednika Višeg arapskog nadzornog odbora, skupine koju čine politički lideri i lideri civilnog društva iz izraelske arapske zajednice, zbog planova za organiziranje prosvjeda u Nazaretu protiv rata u Gazi.

Policija je rekla da je Barakeh, bivši član Knesseta, ispitan zbog sumnje da je, kako su opisali, pokušao "organizovati demonstracije koji bi mogli dovesti do poticanja i narušavanja javnog mira, kršeći policijske upute".

Policija je privela bivše zastupnike stranke Balad Haneen Zoabi, Sami Abu Shehadeh i Mtanes Shehadeh kao i glavnog direktora stranke Yousefa Tatura.

Viši arapski nadzorni odbor rekao je da je planirao održati demonstracije u 11 sati u središtu Nazareta na kojem će sudjelovati oko 50 ljudi i da je obavijestio policiju prethodnog dana.

U srijedu je izraelski visoki sud odbio prigovor na policijsku zabranu demonstracija u dva grada čije stanovništvo većinom čine izraelski građani palestinskog porijekla.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()