Izraelska vojska savjetuje Palestince da napuste Gazu i idu u Egipat

Oni ističu da je granični prelaz prema Egiptu još uvijek otvoren kako bi stanovnici mogli izaći s obzirom na opsadu Gaze koja je u toku

10.10.2023. 10:35
  • Podijeli:
palestina gaza reuters-6523cba3eafc3.webp Foto: Reuters

Izraelska vojska (IDF) je savjetovala Palestince iz pojasa Gaze da napuste taj prostor i odu u Egipat usljed rata koji se vodi između Izraela i Hamasa.

Oni ističu da je granični prelaz prema Egiptu još uvijek otvoren kako bi stanovnici mogli izaći s obzirom na opsadu Gaze koja je u toku.

"Prelaz Rafah je i dalje otvoren. Svima koji mogu da izađu, savjetovao bih im da izađu", kazao je potpukovnik Richard Hecht u razgovoru sa stranim novinarima.

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant je inače jučer kazao da je vojsci naredio potpunu opsadu Gaze koja uključuje isključivanje struje, vode i goriva. Njegovo odluka je naišla na brojne osude, a ministar je i od ranije poznat po radikalnim izjavama.

Do naređenja dolazi nakon sukoba koji traju već četiri dana, koji su počeli Hamasovim ispaljivanjem raketa na Izrael i upadom na nekoliko izraelskih područja.

Tokom noći je IDF pogodio više od 200 ciljeva u Pojasu Gaze, a broj mrtvih je premašio 700. Jutros su objavili da imaju potpunu kontrolu granice Gaze nakon što su pruipadnici Hamasa digli u zrak dijelove granične ograde tokom napada u subotu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()