Izraelska vojska na UN-ovoj crnoj listi zbog teških prekršaja nad djecom

Izvještaj UN-a

12.06.2024. 08:53
  • Podijeli:
gaza reuters-666141f06d89f.webp Foto: Reuters

Ujedinjene nacije (UN) su dodale izraelske oružane i sigurnosne snage na listu "strana koje čine teška kršenja nad djecom u situacijama oružanog sukoba", navodi se u izvještaju.

U izvještaju za 2023. godinu, koji još nije javno objavljen, a u koji je uvid imala agencija Anadolu piše: "U 2023. godini nasilje nad djecom u oružanom sukobu dostiglo je ekstremne nivoe, uz šokantno povećanje od 21 posto teških kršenja zakona."

Uočavajući porast incidenata koji su doveli do smrti i ranjavanja djece za 35 posto u odnosu na prethodnu godinu, u izvještaju se navodi da su "Ujedinjene nacije potvrdile 32.990 teških prekršaja, od kojih je 30.705 počinjeno 2023, a 2.285 počinjeno ranije, ali potvrđeno 2023. godine".

Prema izvještaju, 2023. godine ubijeno je 5.301 dijete, ranjeno 6.348 djece, 8.655 djece je regrutovano u oružane grupe, 5.205 djece je uskraćeno za humanitarnu pomoć, 2.491 dijete je privedeno zbog povezanosti s oružanim grupama, a 4.356 djece je oteto.

Prvi put se spominju izraelske snage

Prema izvještaju, u svjetlu nedavnih događaja u Gazi, teška kršenja nad djecom u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama porasla su za 155 posto.

U tom kontekstu, evidentirano je najmanje 8.009 slučajeva teških prekršaja. Ova kršenja su pogodila 4.360 djece, od kojih 113 izraelske i 4.247 palestinske.

U izvještaju se navodi da je počinjeno 7.837 prekršaja protiv 4.247 palestinske djece u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu. Napominje da su ova kršenja počinila izraelska vojska i izraelski ilegalni doseljenici.

Dalje se naglašava da su izraelska vojska i snage sigurnosti odgovorne za 5.698 ovih kršenja.

Navodeći da je Izrael pritvorio 906 palestinske djece, izvještaj također ukazuje na to da UN imaju informacije o djeci koja su bila izložena maltretiranju i seksualnom zlostavljanju.

U izvještaju se također navodi da je izraelska vojska ometala pristup djece humanitarnoj pomoći u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu.

Osim izraelske vojske i sigurnosnih snaga, na listi su se našli i oružano krilo Hamas, brigade Qasam i Al-Quds, naoružano krilo palestinske grupe Islamski džihad.

U izvještaju se navodi da 23.000 teških prekršaja čeka potvrdu zbog situacije u Gazi u posljednjem kvartalu 2023. godine.

"Šokiran sam neviđenim brojem djece koju su ubili i osakatili izraelska vojska i sigurnosne snage u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Glavne oblasti kršenja

U izvještaju se navodi da su Izrael, okupirane palestinske teritorije, Demokratska Republika Kongo, Mijanmar, Somalija, Nigerija i Sudan mjesta na kojima su kršenja nad djecom najintenzivnija.

U Demokratskoj Republici Kongo prijavljeno je 3.764 teških prekršaja, u Mijanmaru 2.799, 2.283 u Somaliji, 1.995 u Nigeriji i 1.721 u Sudanu.

U izvještaju je također objavljeno da su ruske snage sigurnosti i dalje na listi zbog kršenja u Ukrajini, s 938 zabilježenih slučajeva teških prekršaja.

U izvještaju se dalje spominje da se muška djeca regrutuju, ubijaju i ranjavaju, dok su ženska djeca češće izložena seksualnom nasilju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()