Izraelska televizija: Obavještajci dvije sedmice prije napada znali za Hamasov plan

Izvještaj je stigao od visokocijenjene IDF-ove Jedinice 8200, odgovorne za skupljanje obavještajnih podataka

18.06.2024. 22:23
  • Podijeli:
liban napad izrael AP PhotoLeo Correa tanjug-666b022d2bce0.webp Foto: AP PhotoLeo Correa Tanjug

Izraelska vojna obavještajna služba jasno je upozorila na predstojeći napad Hamasa više od dvije sedmice prije samog napada iz Pojasa Gaze 7. oktobra prošle godine, prema izvještaju izraelske javne radiotelevizije Kan.

Planovi o napadima na vojne baze i naselja, kao i otimanju 250 talaca, uključujući i žene i djecu, nalazi su u dokumentu koji je razdijeljen unutar Divizije Gaza Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) 19. septembra, navodi se u izvještaju Kana.

Izvještaj je stigao od visokocijenjene IDF-ove Jedinice 8200, odgovorne za skupljanje obavještajnih podataka, no izvještaj su navodno ignorisali viši vojni dužnosnici. Najgori scenarij koji se razmatrao bio je da bi nekoliko desetaka terorista s tri tačke moglo ući u Izrael.

Vojni izvjestitelj televizije Kan kazao je da je "sigurnosni sistem o to vrijeme radio u smjeru pacifikacije Pojasa Gaze, što znači poboljšavanja životnih uvjeta civilne populacije, radnih dozvola za Palestince i ukidanju ograničenja na dobra."

IDF se oslanjao na pograničnu odbranu koja je sezala duboko u unutrašnjost, no sve se urušilo 7. oktobra, rekao je izvjestitelj. Viši dužnosnici Divizije Gaza navodno su odbacili upozorenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()