Izrael naredio civilima da se evakuišu iz Khan Younisa na jugu Gaze

Pripreme za novi napad

02.07.2024. 07:20
  • Podijeli:
gaza napad anadolija-6676d452562d0.webp Foto: Anadolija

Izraelska vojska je izdala naredbu kojom poziva Palestince na masovnu evakuaciju iz većeg dijela Khan Younisa na jugu Gaze, što znači da bi Izrael mogao pokrenuti novi kopneni napad na drugi po veličini grad na toj teritoriji.
"Radi vaše sigurnost, morate se odmah evakuisati u humanitarnu zonu", kazao je glasnogovornik vojske Avichay Adraee u pozivu stanovnicima i raseljenim osobama koje žive u tim područjima.

Stanovnici nekih kvartova Khan Younisa rekli su da su dobili audio poruke sa izraelskih telefonskih brojeva u kojima im se naređuje da napuste svoje domove.

Izraelska vojska je poručila stanovnicima da se presele u Al-Mawasi, priobalno područje koje je IDF označio kao sigurnu zonu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, rekao je da nova naredba o evakuaciji još jednom pokazuje da nijedno mjesto u Gazi nije sigurno za palestinske civile.

Veći dio Khan Younisa je uništen u dugom napadu ranije ove godine, ali veliki broj Palestinaca se vratio kako bi izbjegao još jednu izraelsku ofanzivu u najjužnijem gradu Gaze, Rafahu.

Više borbi u oblasti Khan Younis moglo bi dodatno otežati Palestincima pristup prijeko potrebnoj pomoći.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()