Izabran najljepši grad na svijetu: Rezultat je itekako neočekivan

On se koristi kao barometar ljepote i numerički je označen razmjerom 1:1,618

04.12.2022. 20:34
  • Podijeli:
Chester_foto_visitbritain.com-638c5e32d8f29.webp Foto: visitbritain.com

Naučnici su zasjedali i sastavili svoju listu najljepših gradova na svijetu, uzimajući u obzir zlatni presjek, klasičnom grčkom mjerenju za određivanje ljepote predmeta ili osobe. A najljepši grad na svijetu je… Chester na sjeverozapadu Ujedinjenog Kraljevstva koji su osnovali Rimljani u prvom vijeku nove ere, prenosi Citymagazine.

Chester vam, osim svog rimskog porijekla, tokom posjete nudi i impresivno putovanje kroz vrijeme. Osnovan je prije 2.000 godina kao Deva, logor XX legije, koji je postao jedno od najvažnijih rimskih naselja u Ujedinjenom Kraljevstvu. O tome svjedoče ostaci kao što su zidine ili amfiteatar.

Ali, također čuva važne srednjovjekovne tragove, kao što su: drvene kuće, The Rows (srednjovjekovne galerije) ili dvorac iz 11. vijeka, fantastično očuvan. Također, vrijedi spomenuti i katedralu u gotičkom stilu i zanimljiv sat Eastgate, jedan od najfotografisanijih satova na svijetu.

Naučnici su izabrali Chester za najljepši grad na svijetu, jer je to grad čiji najveći procenat zgrada (83.7 posto) odgovara zlatnom presjeku. On se koristi kao barometar ljepote i numerički je označen razmjerom 1:1,618.

Koristeći ovu formulu, zgrada koja je usklađena s njom sadržavala bi oblike i strukture koji su međusobno u ovoj razmjeri. Potvrđeno je da ljudsko biće prepoznaje kao lijepe predmete koji odgovaraju ovom mjerenju. P

Istraživanje je sproveo Online Mortgage Advisor, pregledavajući prednje fotografije više od 2.400 zgrada u historijskim gradovima širom svijeta. Zatim su iscrtali tačke na uglovima svake zgrade kako bi izračunali "razmjeru najduže i najkraće dužine njihovih dimenzija", da bi na kraju uporedili te razmjere sa zlatnim presjekom (1:1,618) kako bi ustanovili da li se poklapaju.

20 najljepših gradova na svijetu prema nauci (i zlatnom presjeku):

Chester (UK) – 83,7%

Venezia (Italija) – 83,3%

London (UK) – 83%

Belfast (UK) – 82,9%

Rim (Italija) – 82%

Barcelona (Španija) – 81,9%

Liverpool (UK) – 81%

Daram (UK) – 80,5%

Bristol (UK) – 80%

Oxford (UK) – 79,7%

Birmingham (UK) – 79,4%

Edinburgh (UK) – 78,9%,

Cardiff (UK) – 78,9%

Prag (Češka) – 78,7%

Exeter (UK) – 78,5 %

Bat (UK) – 78,2%

Canterbury (UK) – 77,8%

New York (SAD) – 77,7%

Wooster (UK) – 77,6%

Atina (Grčka) – 77,5%

Cambridge (UK) – 76,1%

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()