Iz poplavljene pustinje izgmizala neobična stvorenja sa tri oka

Mala stvorenja, poznatija kao vilinski račići, godinama su bila zatvorena u debelom oklopu sve dok kišne oluje nisu potopile festival u Nevadi

06.09.2023. 10:30
  • Podijeli:
pustinja-vrucina-pixabay.jpg

Iz poplavljene pustinje izgmizala gadna stvorenja s tri oka, probudila su se nakon dugo vremena. Dok ljudi bježe s "paklenog festivala", ove životinjice haraju blatom.

Obilne kiše koje su se izlile na 70.000 učesnika festivala „Burning Man“ probudile su i stotine trookih dinosaurskih račića iz sna, piše Dnevnik.hr.

Mala stvorenja, poznatija kao vilinski račići, godinama su bila zatvorena u debelom oklopu sve dok kišne oluje nisu potopile festival u Nevadi.

Rakovi su uočeni kako izlaze iz muljevitih jama, a počeli su da polažu jaja još dok su učesnici festivala neuspješno pokušavali da pobjegnu iz poplavljene pustinje.

Ova stvorenja poznatija su i kao živi fosili jer slični oblici datiraju iz kambrijskog razdoblja, prije više od 500 miliona godina. Pripadaju rodu Anostraca, a za razliku od račića koji spadaju u rod Decapoda, oni nemaju ljuske na glavi ni ispred prsa. Osim toga, većina vilinskih račića ima 11 pari nogu.

Imaju dva oka i jamičasti organ, treće oko uobičajeno među bubama. Jamičasti organ pomaže im otkriti promjene svjetla kako bi izbjegli grabljivice. Vilinski račići imaju kratak životni vijek – od dva do tri mjeseca.

Njihova jaja mogu u tlu ostati godinama prije nego što se izlegnu.

Izvorno su nastanjivali okeane, ali su ih predatori natjerali u plitka slatkovodna staništa. Vrsta polaže jajašca na dno nekog suhog područja pa ona ostaju neaktivna dok uslovi ne budu pogodni za njihovo „buđenje“- a upravo to je omogućila kišna oluja ovog vikenda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()