Istražuje se veza kraljevske porodice sa ropstvom, kralj Čarls dao podršku

„Zbog složenosti problema važno je da budu istražene najtemeljnije moguće“

06.04.2023. 21:16
  • Podijeli:
Tan2023-02-0917201064_6 kralj Čarls Justin TallisPool via AP-6424024f73922.webp Foto: Tanjug/Justin Tallis/Pool via AP

Bakingemska palata je objavila da sarađuje u nezavisnoj studiji koja istražuje vezu između britanske monarhije i trgovine robljem u 17. i 18. vijeku.

Palata je objavila da kralj Čarls shvata ovo pitanje „veoma ozbiljno“.

Istraživanje sprovodi Univerzitet u Mančesteru sa nezavisnom organizacijom Istorijske kraljevske palate, koja upravlja nekim od kraljevskih palata Ujedinjenog kraljevstva koja nisu u upotrebi.

Bakingemska palata će istraživačima omogućiti neograničen pristup kraljevskom arhivu i kraljevskoj zbirci. Očekuje se da će studija biti gotova 2026. godine.

„Zbog složenosti problema važno je da budu istražene najtemeljnije moguće“, naveli su iz palate.

Saopštenje palate izdato je nakon što je list Gardijan objavio prethodno neobjavljeni dokument iz kog se vidi da je Edvard Kolson, zamjenik upravnika Kraljevske afričke kompanije, koja se bavila trgovinom robovima, svoj udio u toj kompaniji prenio na kralja Vilijama Trećeg, piše portal Dan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()