Hoće li Slovenija odgoditi priznanje Palestine? Opozicija želi da se građani izjasne

Novi potez

04.06.2024. 07:06
  • Podijeli:
palestina slovenija anadolija (4)-6659bc4a1a545.webp Foto: Anadolija

Glavna opoziciona stranka u Sloveniji podnijela je zahtjev tražeći referendum o vladinoj odluci da prizna palestinsku državu, što bi moglo odgoditi formalno glasanje o priznanju države Palestine.

Slovenska vlada je prošle sedmice podržala prijedlog za priznavanje palestinske države i poslala prijedlog parlamentu na konačno odobrenje. To se trebalo desiti u utorak, ali bi slovenački parlament to sada mogao odgoditi za 30 dana.

Potez Slovenije uslijedio je samo nekoliko dana nakon što su Španija, Norveška i Irska priznale palestinsku državu.

Desničarska Slovenačka demokratska stranka zatražila je tzv. konsultativni referendum o kandidaturi za priznanje uz obrazloženje da građani treba da se izjasne o tako važnom pitanju koje bi moglo imati ozbiljne posljedice po Sloveniju.

Lider stranke SDS-a Janez Janša rekao je da se ovim potezom liberalne vlade "daje podrška terorističkoj organizaciji Hamas".

Vladajuća koalicija slovenačkog premijera Roberta Goloba ima većinu u slovenačkoj skupštini od 90 članova, a zastupnici moraju odobriti priznanje palestinske države da bi odluka stupila na snagu.

Očekuje se da će se odbiti prijedlog SDS-a za održavanje konsultativnog referenduma.

SDS je najveća opoziciona stranka u Sloveniji. Zahtjev za referendum ove stranke dolazi samo nekoliko dana prije evropskih parlamentarnih izbora koji će se održati u Sloveniji 9. juna.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()