Hiljade posjetilaca na skupu koji je u Texasu održao Donald Trump

U svom prvom obraćanju nakon što je prethodne sedmice spekulisao da će uskoro biti uhapšen, Donald Trump je oštro kritikovao višestruke krivične istrage koje se vode protiv njega

26.03.2023. 08:20
  • Podijeli:
trump_donals_reutersCropped (1).jpg Foto: Reuters

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je održao skup u Wacou u Texasu na koji su stigle hiljade njegovih pristalica.

U svom prvom obraćanju nakon što je prethodne sedmice spekulisao da će uskoro biti uhapšen, Donald Trump je oštro kritikovao višestruke krivične istrage koje se vode protiv njega otkako je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Bivši predsjednik je istragu New Yorka o isplatama novca za šutnju zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels nazvao ponižavajućom.

"Okružni tužilac New Yorka pod pokroviteljstvom i rukovodstvom 'odjela za nepravdu' u Washingtonu, DC, istražuje me za nešto što nije zločin, nije prekršaj, nije afera", rekao je, prije nego što je omalovažio lični izgled zvijezde.

Poručio je da je svaki dio njegovog finansijskog, privatnog i poslovnog živote "okrenut naglavačke i seciran", ali da je on "najneviniji čovjek u historiji zemlje".

Trump je proteklih sedmica na svojoj web stranici objavljivao prijeteće izjave o "smrti i uništenju" ako bi bio optužen, ali je izbjegavao takva strašna upozorenja tokom svog govora.

Tokom okupljanja, hiljade pristalica bivšeg predsjednika imale su priliku prošetati pored šatora s robom gdje su kupovali majice sa natpisima "Bog, oružje i Trump" i "Trump je pobijedio".

Zatim su izašli na pistu lokalnog aerodroma nekoliko sati prije nego što je Trumpov privatni avion trebao sletjeti. Prije dolaska samog Trumpa publika je imala priliku slušati govore njegovih poznatih pristalica.

Rok zvijezda Ted Nugent je na svojoj električnoj gitari odsvirao "vatreno" izvođenje američke državne himne nakon čega je uslijedio govor u kojem je napadao "razbojnike u čizmama" u saveznoj vladi te je rekao da su oni nezakonito zatvarali Trumpove pristalice koji su upali u američki Capitol 6. januara 2021. godine.

Kongresmen Matt Gaetz sa Floride i kongresmenka Marjorie Taylor Greene iz Džordžije također su imali svoj trenutak na sceni, napadajući okružnog tužioca New Yorka Alvina Bragga, koji će u narednim danima odlučiti da li će optužiti Trumpa.

"Ovaj napad je neviđeno oružje našeg pravosudnog sistema osmišljenog da utiče na predsjedničku utrku 2024. godine. Ovo nije ništa drugo nego lov na vještice protiv predsjednika Trumpa, a on je potpuno nevin", rekao je Greene.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()