Guteres: Potrebno izvršiti reformu Savjeta bezbjednosti UN

Naglasio da neće odustati od napora da se oživi Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka i naglasio da su svijetu potrebni ruska i ukrajinska hrana i vještačko đubrivo

19.09.2023. 16:13
  • Podijeli:
Tan2023-01-0909481673_1 Antonio Gutereš Salvatore Di NolfiKeystone via AP-63e1f3514e67e.webp Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da je potrebno izvršiti reformu Savjeta bezbjednosti UN da bi se odrazilo trenutno stanje u svijetu.

"Krajnje je vrijeme da se obnove multilateralne institucije zasnovane na ekonomskoj i političkoj realnosti 21. vijeka, koje su ukorijenjene u jednakosti, solidarnosti i univerzalnosti, usidrene u principima Povelje UN i međunarodnog prava", rekao je Guteres u obraćanju Generalnoj skupštini UN .

On je naveo da "to znači reformu Savjeta bezbjednosti u skladu sa današnjim svijetom" i upozorio da je alternativa reformama dalja fragmentacija.

Guteres je naglasio da neće odustati od napora da se oživi Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka i naglasio da su svijetu potrebni ruska i ukrajinska hrana i vještačko đubrivo.

"Svijetu su prijeko potrebni ukrajinska hrana i ruska hrana i đubriva da bi se stabilizovala tržišta i garantovala sigurnost hrane. Neću odustati od napora da se to dogodi", istakao je Guteres.

Generalni sekretar UN je napomenuo da međunarodna zajednica mora ponovo da se posveti cilju neširenja nuklearnog oružja i da okonča trenutnu eroziju sporazuma o kontroli naoružanja, prenio je "Sputnjik".

"Geopolitičke tenzije i globalni izazovi rastu, a mi izgledamo nesposobni da se udružimo da bismo odgovorili. Suočavamo se sa mnoštvom egzistencijalnih prijetnji, od klimatske krize do novih tehnologija koje remete stare. To radimo u vrijeme haotične tranzicije", rekao je Guteres.

On je dodao da je u svijetu sve više sukoba, državnih udara i haosa, kao i da se širi podjela između ekonomskih i vojnih sila, što vodi prema "velikom lomu" u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima, navodi "Rojters".

Guteres je upozorio da u humanitarnim operacijama moraju da se vrše veliki rezovi i da je globalni humanitarni sistem na ivici kolapsa, te da "potrebe rastu, a finansije presušuju".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()