Gutereš najavio: Otvaranje istrage protiv Izraela zbog ubistva stotinu Palestinaca

Guteres je rekao da je šokiran najnovijom epizodom u ratu Hamasa sa Izraelom, u kojoj palestinske vlasti kažu da je više od 30.000 civila ubijeno od 7. oktobra

01.03.2024. 08:04
  • Podijeli:
gutereš tanjug-65a7b462a96b3.webp Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je ubistvo više od 100 ljudi koji su tražili humanitarnu pomoć u Gazi situacija koja bi zahtijevala efikasnu nezavisnu istragu.

Govoreći u Sent Vinsentu i Grenadinima uoči regionalnog samita, Guteres je rekao da je šokiran najnovijom epizodom u ratu Hamasa sa Izraelom, u kojoj palestinske vlasti kažu da je više od 30.000 civila ubijeno od 7. oktobra.

Odgovarajući na pitanja o neuspjehu nedavne rezolucije Savjeta bezbjednosti kojom se traži prekid vatre, Guteres je izjavio da je pogoršanje geopolitičkih podjela transformisalo pravo veta u efikasan instrument paralize rada Savjeta bezbjednosti.

"Potpuno sam uvjeren da nam je potreban humanitarni prekid vatre i da nam je potrebno bezuslovno i trenutno oslobađanje talaca i da trebamo da imamo Savjet bezbjednosti koji može da postigne ove ciljeve", rekao je generalni sekretar UN.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()