Francuska pokreće nuklearne reaktore

Mnoge elektrane u zemlji zatvorene su zbog remonta

Autor: UNA HR
03.11.2022. 14:23
  • Podijeli:
Francuska nuklearka atomska centrala Belleville-sur-Loire_Reuters-1667472208080.webp Foto: Reuters

Šest od 12 atomskih reaktora u Francuskoj za koje je u maju otkriveno da imaju probleme s korozijom popravljeno je i uskoro će se ponovno pokrenuti, otkrila je francuska ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher.

Ona je u srijedu izjavila za radio France Inter da u ovom trenutku "nema razloga" vjerovati da energetski operater EDF neće moći ispuniti raspored za ponovno pokretanje svih reaktora koji su isključeni prije zime.

Mediji su ranije objavili da je EDF angažirao oko 100 američkih zavarivača iz Westinghousea kako bi na vrijeme popravili reaktore.

Francuska proizvodi otprilike 70% svoje električne energije iz nuklearne flote od 56 reaktora, kojima upravlja EDF.

Korozija i štrajkovi

Međutim, mnogi od njih su zatvoreni zbog održavanja, neki zbog problema s korozijom. Trenutno navodno radi samo 31 jedinica. EDF se obvezao ponovno pokrenuti sve zaustavljene reaktore prije zime kako bi se izbjegle nestašice struje u zemlji.

Međutim, od 6. oktobra štrajkovi su zaposlenici EDF-a uključeni u popravke na 19 reaktora, zbog čega je održavanje odgođeno za nekoliko sedmica.

Prošlog mjeseca francuski nacionalni operater električne mreže RTE upozorio je da ne isključuje rizik od nestanka električne energije ove zime zbog dugotrajnih štrajkova koji su zaustavili popravak.

Moguće redukcije struje

Prema RTE-u, prekidi bi se mogli izbjeći samo ako bi se potrošnja električne energije smanjila za 1% do 5%, au slučaju ekstremno hladne zime – za 15%.

Neuspjeh ponovnog pokretanja postrojenja na vrijeme moglo bi imati "teške posljedice" za opskrbu električnom energijom tijekom zimskog razdoblja, upozorio je operater.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()