Francuska podržala Međunarodni krivični sud nakon izdavanja naloga za hapšenje Netanyahua

Stav Francuske predstavlja značajno odstupanje od pozicija njenih zapadnih saveznika, poput Velike Britanije i Italije, kao i SAD-a, čiji je predsjednik Joe Biden odluku nazvao "nečuvenom"

21.05.2024. 14:40
  • Podijeli:
Emanuel Makron_Emmanuel Macron_Foto Reuters-6478e54490c53.webp Foto: Reuters

Francuska je saopštila da podržava Međunarodni krivični sud (MKS) nakon što je tužilac Karim Khan podnio zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i trojice čelnika Hamasa.

"Što se tiče Izraela, na pretpretresnom vijeću suda će biti da odluči da li će izdati ove naloge, nakon što ispita dokaze koje je iznio tužilac u prilog njegovim optužbama", saopštilo je u ponedeljak francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se da Francuska "podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama".

Zvanični Pariz je također podsjetio da "više mjeseci upozorava" na neophodnost striktnog poštivanja međunarodnih humanitarnih zakona, a posebno na "neprihvatljiv nivo civilnih žrtava u Pojasu Gaze i nedostatak humanitarnog pristupa".

Stav Francuske predstavlja značajno odstupanje od pozicija njenih zapadnih saveznika, poput Velike Britanije i Italije, kao i SAD-a, čiji je predsjednik Joe Biden odluku nazvao "nečuvenom".

Francuska se ističe kao jedna od rijetkih zapadnih zemalja koje su spremne zauzeti čvršći stav prema Izraelu, uključujući kritikovanje američkog veta na rezolucije o prekidu vatre u Vijeću sigurnosti UN-a i zalaganje za trenutni prekid vatre.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Više od 35.500 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.300 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()