Fidan u Washingtonu: SAD je ostao sam po pitanju Gaze

idan je izjavio da je na sastanku Kontaktne grupe za Gazu s Blinkenom iskazao tragediju u Gazi i njezine posljedice, te da je bio glasnogovornik i tumač bunta svjetskog javnog mnijenja po tom pitanju

09.12.2023. 11:24
  • Podijeli:
fidan_anadolija -6574365088e88.webp Foto: Anadolija

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan je, komentarišući sinoćnji američki veto na nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) o prekidu vatre u Gazi, izjavio kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) ostale same po pitanju Gaze.

Fidan je govorio Anadolu i TRT nakon susreta s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom u okviru svojih kontakata u Washingtonu sa članicama Organizacije islamske saradnje (OIC) i Kontakt grupe Arapske lige.

Fidan je izjavio da je na sastanku Kontaktne grupe za Gazu s Blinkenom iskazao tragediju u Gazi i njezine posljedice, te da je bio glasnogovornik i tumač bunta svjetskog javnog mnijenja po tom pitanju.

"Članovi Kontakt grupe opetovano su naglašavali potrebu za trenutačnim prekidom humanitarne tragedije u Gazi i prekidom izraelskog ubijanja nevinih",  rekao je Fidan.

Veto SAD-a na Gazu u Vijeću sigurnosti UN-a

Sjedinjene Američke Države (SAD) uložile su sinoć veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

- Naši prijatelji su još jednom izrazili da je Amerika sada sama po ovom pitanju (Gaza), posebno u današnjem glasanju u Ujedinjenim narodima - dodao je Fidan.

Podvukao je da će svjetska javnost ocijeniti veto SAD-a na nacrt rezolucije, kojem je podršku dalo 97 od 193 zemlje članice.

"Naravno, kao što smo izrazili na našim današnjim sastancima, vidimo da je američki politički sistem sada bespomoćan u pitanjima koja se odnose na Izrael. Stoga Izrael po ovom pitanju postupa nepromišljeno i nastavlja svoje tlačenje",  dodao je Fidan.

Dalje je naveo da će Kontaktna grupa kontinuirano nastaviti s radom na Gazi te da će i dalje biti glasnogovornik mišljenja svjetske javnosti o ovom pitanju.

Podsjetivši da će nakon SAD-a otići u Kanadu i sastati se s kanadskim premijerom i ministrom vanjskih poslova, Fidan je naveo da će potom posjetiti neke od nordijskih zemalja.

"Nema više tolerancije"

"Našim američkim sagovornicima vrlo jasno iznosimo svoj stav o situaciji u Gazi. Mi smo njima (SAD-u) vrlo jasno objasnili ozbiljnost situacije ovdje, da više nema tolerancije i koje korake treba poduzeti u tom smislu",  podvukao je šef turske diplomatije.

Navodeći da su na sastanku s Blinkenom razgovarali i o pitanju članstva Švedske u NATO-u, Fidan je kazao kako je stav Turske jasan.

"Kao rezultat pregovora koji su vođeni u NATO-u, naš predsjednik i švedski premijer bili su na trilateralnom samitu i kao rezultat toga, postoje pitanja na kojima radimo",  rekao je Fidan, napominjući da je sljedeći korak na turskom parlamentu.

Ministar Fidan također je kazao kako je s Blinkenom razgovarao i o procesu normalizacije i mirovnim pregovorima između Azerbajdžana i Armenije.

"Turska podržava mirovni sporazum između dviju zemalja i ulažemo sve napore da to i bude dogoditi. Oni se također slažu oko ovog pitanja, normalizacija u regiji je u interesu regije. Mislimo da će se to dogoditi",  zaključio je ministar vanjskih poslova Turske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()