Evropska industrijska proizvodnja pala u martu

Najveći pad od početka pandemije

16.05.2023. 09:25
  • Podijeli:
industrijska-proizvodnja-pixabay.jpg

Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU naglo je pala u martu, pokazali su u ponedjeljak podaci evropskog statističkog ureda.

Industrijska proizvodnja u eurozoni pala je u martu prema sezonski prilagođenim podacima za 4,1 posto u odnosu na februar kada je uvećana 1,5 posto, objavio je Eurostat.

U EU smanjena je za 3,6 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Pad je u EU najveći od početka pandemije. Eurozona je pak veći pad zabilježila u prošlogodišnjem julu kada je proizvodnja potonula za 4,5 posto.

Najviše je na oba područja u aprilu pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 15,4 posto u eurozoni i za 12,9 posto u EU.

Smanjena je i proizvodnja energeije, za 0,9 posto u eurzoni i za jedan posto u EU.

Pojačanim su tempom radile samo tvornice proizvođača trajnih potrošačkih dobara, koji su u eurozoni povećali proizvodnju za 2,8 posto i za dva posto u EU. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()