EU očekuje potpunu, hitnu i efikasnu implementaciju presude ICJ-a

“Naredbe Međunarodnog suda pravde su obavezujuće za strane i moraju ih se pridržavati. Evropska unija očekuje njihovu punu, trenutnu i efikasnu implementaciju”, navodi se u saopštenju

26.01.2024. 18:02
  • Podijeli:
brisel eu bih reuters-654b989acd656.webp Foto: Reuters

Evropska unija je u petak saopštila da očekuje od Izraela "potpunu, hitnu i efektivnu" implementaciju presude Međunarodnog suda pravde.

“Primamo k znanju današnju naredbu Međunarodnog suda pravde o zahtjevu Južne Afrike za uvođenje privremenih mjera”, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i Evropske komisije.

“Naredbe Međunarodnog suda pravde su obavezujuće za strane i moraju ih se pridržavati. Evropska unija očekuje njihovu punu, trenutnu i efikasnu implementaciju”, navodi se u saopštenju.

Zajednička izjava uslijedila je nakon što je ICJ naredio Izraelu da “poduzme sve mjere koje su u njegovoj moći” kako bi spriječio dalje krvoproliće u Gazi u skladu s obavezama iz Konvencije o genocidu, međutim nije naložio prekid vatre.

Sud je također naredio Izraelu da poduzme “trenutne i efikasne” mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()