Eruptirao jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu

Područje zatvoreno za javnost od 2008. zbog pucanja tla i odrona kamenja

04.06.2024. 08:17
  • Podijeli:
vulkan KILAUEA reuters-665eacf0456b6.webp Foto: Reuters

 

Kilauea, jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, počeo je eruptirati rano jučer, priopćio je Havajski vulkanski opservatorij Američkog geološkog instituta.

Erupcija se dogodila u području unutar nacionalnog parka na Havajima. To područje zatvoreno je za javnost od 2008. zbog pucanja tla i odrona kamenja. S obzirom na to da je mjesto erupcije udaljeno od većih naseljenih mjesta, smatra se kako nema opasnosti za tamošnje stanovništvo.

"Sjaj je vidljiv na slikama web-kamera, što ukazuje na to da lava trenutno izbija iz pukotina", objavili su iz Instituta. Opservatorij je rekao da se još ne može reći koliko će ova erupcija trajati.

"Erupcija je trenutno u toku, ali se odvija na udaljenoj lokaciji unutar nacionalnog parka, ima mali eruptivni volumen i ne predstavlja neposrednu prijetnju ljudskim životima ili kritičnoj infrastrukturi", rekao je opservatorij.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()