Erdogan o situaciji u Nagorno-Karabahu: Turska u potpunosti podržava Azerbejdžan

Poručeno da samo direktni pregovori između Armenije i Azerbejdžana mogu trajno riješiti višedecenijski sukob

20.09.2023. 13:03
  • Podijeli:
recep tayyip erdogan reuters-650a9e6a8533a.webp Foto: Reuters

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je aktuelna dešavanja u Nagorno-Karabahu te je pružio podršku Azerbejdžanu u onome što je Baku nazvao antiteroristička operacija.

Između ostalog, Erdogan je rekao kako je Nagorno-Karabah dio suverene teritorije Azerbejdžana i da je nametanje drugog statusa apsolutno neprihvatljivo.

"Mi smo od početka podržavali pregovarački proces između Azerbejdžana i Armenije. Međutim, vidimo da Armenija nije u potpunosti iskoristila ovu historijsku priliku. Armenija treba da održi svoja obećanja, uključujući i poštovanje koridora", rekao je Erdogan.

Povodom aktivnosti Azerbejdžana oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Turske te su podržali vojnu operaciju Bakua.

"Kao rezultat legitimne i opravdane zabrinutosti koju je više puta izražavao u vezi sa situacijom na terenu u skoro tri godine od završetka drugog rata u Karabahu, Azerbejdžan je morao da preduzme mjere koje smatra neophodnim na sopstvenoj suverenoj teritoriji", saopćili su.

Poručili su i kako samo direktni pregovori između Armenije i Azerbejdžana mogu trajno riješiti višedecenijski sukob.

"Vjerujemo da je osiguranje nastavka sveobuhvatnog pregovaračkog procesa između Armenije i Azerbejdžana jedini način da se uspostavi mir, sigurnost, prosperitet i trajnu stabilnost u regiji", zaključili su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()