Egipat i Jordan osudili kolektivno kažnjavanje Palestinaca

Kako zaustaviti agresiju na Gazu

19.10.2023. 17:24
  • Podijeli:
gaza palestina reuters-652ed865badc6.webp Foto: Reuters

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i jordanski kralj Abdulah II osudili su "kolektivno kažnjavanje" Palestinaca u Gazi za vrijeme sastanka u Kairu gdje su razgovarali o ratu između Izraela i Hamasa, javlja Guardian.

Uoči sastanka je jordanski kraljevski sud je rekao da će Sisi i kralj Abdulah “razgovarati o načinima zaustavljanja izraelske agresije na Gazu”.

U odvojenim izjavama objavljenim kasnije, egipatsko predsjedništvo i kraljevski sud rekli su da su dvojica lidera “potvrdili svoj jedinstven stav odbijajući politiku kolektivnog kažnjavanja u opsadi, izgladnjivanju ili raseljavanju” Palestinaca.

Sisi i kralj Abdulah također su upozorili na opasnosti od regionalnog prelijevanja sukoba.

U jordanskom saopštenju se upozorava da, ako rat ne prestane, to bi prijetilo “da uroni cijeli region u katastrofu”.

Njih dvoje su ove sedmice trebali razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom u Jordanu, ali je Jordan otkazao sastanak nakon smrtonosnog napada na bolnicu u Gazi.

Njihov sastanak dolazi istog dana kada se očekuje dolazak generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa u Kairo.

Na sastanku s britanskim ministrom vanjskih poslova Jamesom Cleverlyjem danas u Kairu je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry razgovarao je o “prioritetu isporuke humanitarne i hitne pomoći narodu Gaze”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Sisi je također razgovarao o “situaciji u Gazi” sa šefom američke Centralne komande Majklom Kurillom, saopštio je njegov ured.

Egipat i Jordan su bile prve arapske države koje su normalizirale odnose s Izraelom, 1979. odnosno 1994. godine, i od tada su ključni posrednici između izraelskih i palestinskih zvaničnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()