'Duboko lični' sastanak Zelenskog i Bidena učvrstio je njihovu vezu, kaže glavni savjetnik

Andriy Yermak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika, opisuje značaj ovonedeljne posjete Bijeloj kući

24.12.2022. 08:04
  • Podijeli:
zelenski_biden - reuters-63a40544462c0.webp Foto: Reuters

Posjeta Volodimira Zelenskog Bijeloj kući potvrdla je da su Ukrajina i SAD "strateški partneri" prvi put u istoriji, rekao je najviši savjetnik ukrajinskog čelnika u intervjuu po povratku kući.

Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, rekao je za Guardian da je putovanje u srijedu učvrstilo vezu Zelenskog s američkim predsjednikom Joeom Bidenom – i s visokim američkim republikancima, uprkos “prljavim” komentarima voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona.

Ovonedeljni summit i press konferencija između dvojice čelnika pokazali su "koliko duboko u ličnom stavu predsjednik Biden osjeća sve što je povezano s Ukrajinom", rekao je Yermak, te da je SAD "pravi vođa slobodnog svijeta i demokratije"

Yermakov naglasak na lilnim vezama koje je stvorila iznenadna posjeta, prvi put da je Zelenskij bio izvan Ukrajine od početka rata, dolazi uprkos neuspjehu da odmah nabavi američke tenkove Abrams, borbene avione F-16 i vojnu taktičku opremu dugog dometa raketni sistem ATACMS za koji je Ukrajina rekla da ga treba da bi porazila Rusiju.

Ali to pokazuje uvjerenje u Kijevu da Ukrajina mora naglasiti moralnu dimenziju svoje borbe protiv invazione ruske vojske i svoju vjeru u svoj odnos sa SAD-om kako bi otključala sve više i više vojne pomoći koja joj je prijeko potrebna dok se rat približava svojoj prvoj godišnjici u februaru.

“Ovo je prvi put u istoriji da su Ukrajina i Sjedinjene Države bliske kao strateški partneri. Postoji vrlo topao, vrlo prijateljski odnos, [a] osobni odnos između [dva] predsjednika”, rekao je Yermak, koji je bio uz Zelenskog tokom putovanja.

Uz sastanak s Bidenom, Yermak je istaknuo sastanke koje je Zelenskiy imao s čelnicima američkog Kongresa, uključujući one s visokim republikancima Mitchom McConnellom, čelnikom manjine u Senatu, i Kevinom McCarthyjem, vodećim kandidatom za predsjednika Zastupničkog doma sljedećeg mjeseca.

Ukrajinac je to suprotstavio stavu Carlsona, koji je rekao da je Zelenskiy izgledao kao "menadžer striptiz kluba" koji je trebao biti izbačen iz Kongresa jer je nosio svoje prepoznatljive kaki odijela kada se obraćao državnim zakonodavcima.

Carlson je "govorio prljave stvari", rekao je Yermak, ali "on nije glas republikanske stranke, on nije glas [Republikanske stranke] i mogu to zaključiti nakon što smo se sastali s predstavnicima [] GOP-a u Kongresu ”.

Tokom posjete, Biden je najavio novu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 1,85 milijardi dolara (1,54 milijarde funti), uključujući isporuku jednog protivraketnog obrambenog sistema Patriot, što je dugogodišnji zahtjev Kijeva da mu se pomogne da bolje obrani svoje gradove i električnu mrežu, koja je sada spremna do opetovanih nestanaka struje nakon dugotrajnog ruskog bombardovanja.

Sada kada se vratio u Kijev, govoreći putem video poziva, Yermak je rekao kako vjeruje da će to pomoći u otključavanju druge vojne podrške. "Nadam se da ćemo dobiti sve što nam je potrebno i ovaj će posjeta poslati vrlo snažan signal svim saveznicima da naše Sjedinjene Države vjeruju u našu pobjedu", rekao je predsjednički pomoćnik.

Kijev je pozivao na mješavinu američkog i evropskog oružja, poput tenkova Leopard njemačke proizvodnje i borbenih vozila pješaštva Marder, dok pokušava pronaći način da probije ruske frontove u novoj godini.

Yermak je odbio reći kada i gdje bi Ukrajina mogla pokrenuti svoj sljedeći protivnapad, ali je predvidio da će 2023. biti odlučujući trenutak u ratu. “Učinit ćemo sve što možemo da povratimo svoj teritorij. Razumijem da će to biti težak i težak posao. Naša velika, hrabra nacija nastavit će se boriti. Siguran sam da će sljedeća godina zaista biti godina pobjede.”

Upitan uključuje li pobjeda vraćanje Krima, koji je Rusija anektirala 2014. , odgovorio je: "Apsolutno." Američka administracija nije izričito podržala obećanje Zelenskog da će povratiti poluostrvo – misija za koju većina analitičara vjeruje da bi bila teška za ukrajinsku vojsku.

Šef stožera rekao je da ne želi špekulirati o ovonedeljnom putovanju Vladimira Putina na susret s bjeloruskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom u glavnom gradu Minsku. Nedavno gomilanje ruskih trupa duž granice s Ukrajinom pokrenulo je strahove da Putin možda planira ponovno napasti sa sjevera, u još jednom pokušaju zauzimanja Kijeva, slično ruskom napredovanju osuđenom na propast u februaru.

"Imamo opasnost duž cijele granice", rekao je Yermak, dodajući: "Ne želim znati što se događa u Putinovoj glavi." Rekao je da je Kijev dobio obavještajne podatke od svojih partnera i od svojih vojnika na prvoj liniji i da je spreman na "svaku vrstu provokacije".

U petak su SAD takođe optužile Sjevernu Koreju da je isporučila "početnu isporuku oružja" projektila i raketa ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner, koja se bori u ime Kremlja u istočnom Donbasu. Sjeverna Koreja i Wagner su demantovali su izvještaj, piše Guardian.

Upitan kako se Zelenski ponaša dok se približava prva godišnjica invazije Moskve, Yermak je rekao: "Dobro je." Dodao je: “Naravno da puno radi. Za njega je to normalno. Radio je cijeli život. On je odgovorna osoba i duboko uključen u sve: oružje, vojnu strategiju, energetiku i ekonomska pitanja. On je najbolji izbor ukrajinskog naroda.”

Bivši filmski producent i advokat, Yermak pridružio se predsjedničkoj administraciji 2019. nakon uvjerljive izborne pobjede Zelenskog . Početkom sljedeće godine postao je načelnik stožera. Opisao je svog šefa kao "najboljeg predsjednika" u "sadašnjoj istoriji Ukrajine".

Ruska neizazvana invazija, rekao je, podigla je Zelenskog na nivo izvanrednog globalnog priznanja: “Sada je Ukrajina lider slobodnog svijeta i lider naše regije. Imamo jaku vojsku. Oslobađamo svoj teritorij i borimo se protiv takozvane druge najveće vojske na planeti.”

Yermak je zaključio: “Postoje strašne tragedije: gubimo najbolje ljude. Ali sigurno ćemo pobijediti.”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()