Dramatični apel iz Gaze: “Ko treba operaciju, umire!”

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da Al-Shifa nema struje već tri dana

13.11.2023. 10:47
  • Podijeli:
gaza palestina anadolija (1)-654a63ab5e449.webp Foto: Anadolija

Niti jedna od operacijskih sala u bolnici Al-Shifa u Gazi ne radi zbog nedostatka struje, rekao je ravnatelj medicinskog centra za TV Al-Araby u nedjelju.

“Operacijske sale su potpuno van funkcije i sada ranjenici dolaze kod nas, a mi im ne možemo pružiti ništa osim prve pomoći”, rekao je dr. Muhammad Abu Salmiya, ravnatelj bolnice, i dodao: “Tko god treba operaciju umire, mi ne možemo učiniti ništa za njega.”

Direktor bolnice rekao je da osoblje pokušava održati prerano rođene bebe na životu nakon što je u bolnici nestalo kisika i morali su ih premjestiti iz inkubatora.

“Bio sam kod njih nedavno. Sada su izloženi jer smo ih izvadili iz inkubatora. Umotamo ih u foliju i kraj njih stavimo toplu vodu da ih ugrijemo”, ispričao je Salmiya.

Liječnik je rekao da je nekoliko djece umrlo tokom prethodnog dana na odjelu intenzivne njege i u jaslicama.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da Al-Shifa nema struje već tri dana.

“Prošla su tri dana bez struje, vode i s vrlo lošim internetom, što je ozbiljno utjecalo na našu sposobnost pružanja osnovne skrbi”, napisao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na platformi X.

“Nažalost, bolnica više ne funkcionira kao bolnica”, rekao je.

Abu Salmiya je za Al-Araby TV rekao da su ga izraelski dužnosnici doista nazvali i ponudili gorivo – za koje je rekao da će osigurati energiju za rad generatora samo 30 minuta – ali osoblje je bilo previše uplašeno otići po njega.

Izraelske obrambene snage objavile su video za koji kažu da prikazuje vojnike kako isporučuju kanistre beniza na mjesto pored ulaza u bolnicu. Također su objavili audiosnimku, navodno bolničkog dužnosnika koji optužuje vođu Hamasa u Ministarstvu zdravstva da je odbio dopustiti da se pomoć skupi.

Abu Salmiya je rekao da zbog izraelskih tenkova nisu išli po benzin.

“Naravno, moj bolničarski tim se bojao izaći”, rekao je dodavši: “Želimo svaku kap goriva, ali rekao sam izraelskoj vojsci da to treba poslati preko Međunarodnog crvenog križa ili preko bilo koje međunarodne institucije.”

Hamas je odbacio optužbe i rekao da je izraelska isporuka goriva propagandni trik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()