Dogovoren dan D za moguću vojnu intervenciju u Nigeru

Obrambeni dužnosnici odbili su reći koliko bi vojnika bilo raspoređeno ili bilo kakve druge strateške pojedinosti

19.08.2023. 10:20
  • Podijeli:
Niger_vojna hunta_policija_Foto Reuters-64c7b147de9ee.webp Foto: Reuters

Najvažniji blok zemalja Zapadne Afrike, ECOWAS, dogovorio je dan D za moguću vojnu intervenciju kojom bi se obnovila demokratija u Nigeru ako propadnu diplomatski pokušaji, rekao je viši dužnosnik, ne otkrivši o kojem se danu tačno radi.

Dogovor je postignut na dvodnevnom sastanku vojnih čelnika zapadnoafričkih zemalja u glavnom gradu Gane Accri, gdje su dogovarali logistiku i strategiju moguće upotrebe sile u Nigeru koja bi ECOWAS-u bila posljednja mogućnost.

"Već smo dogovorili i uštimali šta nam je sve potrebno za intervenciju"

"Spremni smo ući u trenutku kad dobijemo naredbu", rekao je povjerenik ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost Abdel-Fatau Musah tokom svečanosti zatvorenog tipa. "Dan D je također odlučen."

"Već smo dogovorili i uštimali šta nam je sve potrebno za intervenciju", rekao je, naglasivši da i dalje nastoje mirno pregovarati s huntom. "Kako govorimo, i dalje pripremamo posredničku misiju u zemlji, tako da ne zatvaramo nijedna vrata."

Vojska je svrgnula predsjednika Nigera Mohameda Bazouma 26. jula te se oglušila na pozive Ujedinjenih naroda, ECOWAS-a i drugih da ga vrati na vlast, potaknuvši blok da svoje snage stavi u stanje pripravnosti, javlja Hina.

Veći dio od ukupno 15 članica ECOWAS-a spreman je doprinijeti zajedničkoj sili osim onih koje su također pod vojnom vladavinom - Malija, Burkine Faso, Gvineje i sićušne Zelenortske Republike, rekao je dužnosnik ECOWAS-a u četvrtak.

Eskalacija u Nigeru destabilizira jednu od najsiromašnijih regija u svijetu

Obrambeni dužnosnici odbili su reći koliko bi vojnika bilo raspoređeno ili bilo kakve druge strateške pojedinosti.

Eskalacija u Nigeru destabilizira Sahel, jednu od najsiromašnijih regija u svijetu, gdje je dugogodišnja pobuna koja se proširila iz Malija nagnala milione ljudi u bijeg u zadnjih deset godina i izazvala glad.

Do državnog udara Niger je bolje od Malija i Burkine Faso obuzdavao nasilje.

Postao je važan zapadni saveznik u borbi protiv pobunjenika nakon što su vojne hunte preuzele vlast u te dvije zemlje od 2020. do 2022. i prekinule veze s tradicionalnim partnerima.

ECOWAS, Ujedinjeni narodi i zapadne zemlje pritišću huntu da odstupi, a vojne vlade u susjednom Maliju i u Burkini Faso tvrde da će je braniti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()