Detalji sporazuma desničara koji je potpisan u Beču: "Ovo je manifest patriota koje služe Evropi"

Prema tekstu Patriotske deklaracije, narodi Evrope dostigli su historijsku prekretnicu

30.06.2024. 19:49
  • Podijeli:
viktor orban, herbert kikl - 30 jun 2024 - profimedia-668124b344dea.webp Foto: Profimedia

Premijer Mađarske Viktor Orban i njegovi politički saveznici u EU potpisali su danas u Beču sporazum, odnosno Patriotsku deklaraciju kako su je nazvali, a koja bi trebala predstavljati uvod u formiranje novog kluba unutar Evropskog parlamenta.

Patriotski manifest osim Orbanovog Fidesza potpisali su i predsjednik Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl te nekadašnji premijer Češke Andrej Babiš (ANO), a nedugo nakon potpisivanja na stranici mađarskog premijera objavljeni su i sami detalji dokumenta.

Prema tekstu Patriotske deklaracije, narodi Evrope dostigli su historijsku prekretnicu.

"Evropska unija, koja je nekada bila projekt iz snova ukorijenjen u želji za pomirenjem nakon razaranja dva svjetska rata, okrenula se protiv Evropljana i sada zastupa interese koji su suprotni volji nacija, regija i malih zajednica koje čine našu evropsku domovinu. Institucije nepoznate evropskim građanima i udaljene od njih, zajedno s tako jakim globalističkim snagama, birokratama koje niko ne bira, lobijima i interesnim grupama, planiraju da zauzmu mjesto nacija. Koji je njihov alat za to? Evropska centralna država", navodi se u manifestu.

Navedeno je kako su EU izbori u junu zbog toga imali generacijski i egzistencijalni značaj.

"Politička podjela više nije između konzervativaca i liberala ili desnice i ljevice, već između centrista koji su vjesnici nove evropske 'superdržave' i patriota i suverenista, koji se bore za očuvanja evropskih nacija. Samo pobjedom i saradnjom patriotskih i suverenističkih stranaka možemo garantovati naslijeđe naše djece", pojasnili su.

Ističu i kako vjeruju da Evropu čine jake, ponosne i nezavisne nacije.

"Oni vjeruju u Evropu koja radi zajedno kroz institucije ukorijenjene u nacijama. Evropa koja je suverena i neodoljivo zastupa svoje interese, slobodna od bilo kakve zavisnosti koja ometa sprovođenje volje njenih nacionalnih zajednica. Posvećena miru i dijalogu, ali u isto vrijeme spremna da se brani od svake opasnosti. Štiti i slavi svoj evropski identitet, tradiciju i običaje, plod grčko-rimskog i judeo-kršćanskog naslijeđa Cijeni različitost koja je svojstvena njenim nacijama, njihovoj historiji i načinu života", objašnjavaju u manifestu.

Prema tvorcima manifesta, Evropa je branilac stvarnih sloboda, osnovnih prava i ljudskog dostojanstva, a istovremeno se snažno opire svakom pokušaju ograničavanja ovih sloboda.

"Evropa je odlučna da zaštiti svoje granice, zaustavi ilegalne migracije i sačuva svoj kulturni identitet, sljedeći volju velike većine evropskih građana. Sastoji se od nacija spremnih da brane svoje narode od svih potencijalnih prijetnji. Bilo da su političke, ekonomske, vjerske ili kulturne prirode", stoji u dokumentu.

Na kraju, u dokumentu koji su potpisale stranke, navodi se kako će se budućnost kontinenta vratiti evropskim ljudima.

"Vraćamo naše institucije i usmjeravamo evropsku politiku u pravcu koji služi našim nacijama i narodima. Dajemo prioritet suverenitetu nad federalizmom, slobodi nad diktaturom te miru. Ovo je manifest patriota koji služe Evropi", zaključuje se u dokumentu usvojenom u Beču.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()