Dan koji je promijenio svijet: Godišnjica napada na kule u Njujorku

Vatra. Dim koji suklja iz tornja. Panika. Sedamnaest minuta kasnije... drugi avion, udara u južni toranj

11.09.2023. 20:21
  • Podijeli:

Sjedinjene Američke Države obilježavaju 22. godišnjicu terorističkih napada koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine. Tog utorka, u osam časova i 46 minuta, putnički avion udara u neboder Svjetskog trgovinskog centra u Nju Jorku. Bio je to početak dana u kojem je život izgubilo više od dvije i po hiljade ljudi. Početak dana, koji je dao nagovještaj onoga što će uslijediti u narednih 149 minuta.

Bio je to dan, koji je promijenio svijet.

Vatra. Dim koji suklja iz tornja. Panika. Sedamnaest minuta kasnije... drugi avion, udara u južni toranj. 
Ovo je trenutak kada tadašnji predsjednik SAD-a, George Bush, to i saznaje uz šapat saradnika "Amerika je napadnuta".

Samo sat vremena kasnije, treći avion udara u zgradu Pentagona. I nakon dvadesetak minuta, četvrti, pada u polje u Pensilvaniji, nakon što su putnici pružili otpor. Vjeruje se da su otmičari namjeravali da napadnu zgradu Kapitola u Vašingtonu.

"Žrtve su bile u avionima ili u svojim kancelarijama; sekretari, poslovni ljudi, vojni i savezni radnici; mame i tate, prijatelji i komšije. Hiljade života iznenada je okončano zlim, odvratnim terorizmom."

Najmlađa žrtva, imala je dvije, najstarija 85 godina. Među njima Vladimir Tomašević i Bojan Kostić, porijeklom iz Srbije.

Odgovornost za napad, preuzela je islamistička teroristička organizacija Al-Qa’ida, čijih je 19 pripadnika otelo četiri aviona. Svi su poginuli.

Američka vlada, kao reakciju na napad, pokrenula je tzv. rat protiv terorizma i napala Afganistan. Vođu Al-Q ’ide, Osamu bin Ladena, tražili su deset godina.

Drugog maja 2011. godine, američki vojnici su ga likvidirali u Pakistanu, dok su sve, iz Bijele kuće, putem video- snimka, pratili američki zvaničnici.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()