Dan D za evropske desničare u Beču: Pregovori koji bi mogli iznjedriti pakleni savez i uzdrmati Brisel

Sastanak u Austriji

30.06.2024. 10:42
  • Podijeli:
bec-64d5f6f90294d.webp Foto: Pixaba

Lideri brojnih desničarskih stranaka u Evropskoj uniji danas će u Beču održati sastanak koji bi se mogao označiti kao ključan te koji bi, na kraju krajeva, mogao izroditi novu parlamentarnu frakciju u Evropi.
Kako je najavljeno, mađarski premijer Viktor Orban u nedjelju će u glavnom gradu Austrije, kao predsjednik stranke Fidesz, održati sastanak s Herbertom Kicklom, predsjednikom Slobodarske stranke Austrije.
Također, najavljeno je kako će sastanku prisustvovati i bivši premijer Češke Andrej Babiš.

"Diskusija će biti usmjerena na produbljivanje odnosa evropskih desničarskih partija", stoji u saopćenju iz Orbanovog kabineta.

Mađarski mediji ranije su govorili o tome kako Viktor Orban radi na stvaranju nove frakcije u Evropskom parlamentu. Osim austrijskih i čeških konzervativaca i desničara, frakciju bi trebali činiti i predstavnici stranke slovačkog premijera Roberta Fica kao i poljska stranka Pravo i pravda (PiS) koju vodi Jaroslav Kaczynski.

Orban i njegovi saveznici na nivou Evropske unije izrazili su veliko nezadovoljstvo raspodjelom pozicija nakon izbora, a koje su većinom pripale zvaničnicima iz Evropske narodne partije (EPP) te socijaldemokrata (S&D). Ovakvu raspodjelu Orban je okarakterisao kao udar na cijelu Evropu i njene vrijednosti.

Da mađarski premijer mnogo očekuje od sastanka dokaz je i dio autorskog teksta koji je napisao za Magyar Nemzet te najavio ključne događaje za nedjelju.

"U nedjelju će se odigrati ključni događaji. Trebali bi držati oči na Parizu (parlamentarni izbori op. a.) i Beču. Jučer je napravljen i veliki korak ka promjenama u Americi. Ako sve bude po planu i ako nam Bog pomogne, do kraja godine će patriote biti većina u cijelom zapadnom svijetu", rekao je Orban.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()