Da li je na pomolu sukob: Sjeverna Koreja prekinula petogodišnji sporazum s Južnom Korejom

Do prekida pakta je došlo nakon što je Sjeverna Koreja obavijestila da je uspješno lansirala špijunski satelit u svemir

23.11.2023. 07:56
  • Podijeli:
sjeverna koreja-64d5c5c9540da.webp Foto: Twitter

Sjeverna Koreja je prekinula petogodišnji sporazum sa Južnom Korejom koji je imao za cilj snižavanje vojnih tenzija.

Do prekida pakta je došlo nakon što je Sjeverna Koreja obavijestila da je uspješno lansirala špijunski satelit u svemir.

To je dovelo do toga da dio Južne Koreje suspenduje sporazum rekavši da će nastaviti nadzorne letove duž granice.

Nakon toga je Pjongjang saopćio da će u potpunosti suspendovati sporazum i poslati jače vojne snage i opremu na granicu.

"Od sada naša vojska neće biti vezana vojnim sporazumom", navodi se u saopćenju Sjeverne Koreje.

Dodaju da će poduzeti sve mjere kako bi vojni sukobi u svim sferama bili spriječeni te će rasporediti moćnije oružane snage i novu vojnu opremu u pograničnom području.

Neki analitičari tvrde da službeno povlačenje Pjongjanga iz sporazuma neće donijeti veliku razliku u odnosima.

"Budući da se Sjeverna Koreja uopće nije pridržavala sporazuma, mogućnost sukoba je uvijek postojala", rekao je Jo Bee Yun iz Korejskog instituta za analizu odbrane.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()