Da li je Evropa spremna za legalni džoint?

Trend koji će zaživjeti

15.01.2023. 22:47
  • Podijeli:
marihuana-kanabis-pixabay.jpg

Hoće li njemački planovi o legalizaciji marihuane otići u dim? Politico piše da bi im hrabru ideju možda mogao da zaustavi Brisel. Prije nekoliko mjeseci Nijemci su objavili da planiraju da idu putem brojnih američkih saveznih država, putem Kanade i Urugvaja, koji na tržištu kanabisa itekako dobro zarađuju. Ali mnogi misle da bi legalizacija u Njemačkoj otvorila put da to učine i druge evropske zemlje, a da EU možda još nije spremna za prvi legalni džoint.

Naime, u Njemačkoj planiraju da dozvole posjedovanje do 30 grama marihuane za ličnu upotrebu, ali i kućni uzgoj do 3 biljke za sve iznad 18. Zapravo je namjera da se legalizuje cijeli proces od uzgoja, prerade i prodaje.

EU se protivi zakonu

Ambiciozan zakon najavio je u oktobru prošle godine njemački ministar zdravstva. A ako Njemačka krene s indijskom konopljom, krenuće i drugi, pa bi onda i Hrvatska mogla dozvoliti i više od industrijske konoplje.

"Mislim da je zakon poprilično dobro posložen. Ono na što Njemačka sada ide je usklađivanje s EU gde se čeka zeleno svjetlo, da se vidi da li odgovara svim regulativama i ostalom dokumentacijom", kaže Tvrtko Kračun za Dnevni.hr, vlasnik lanaca trgovina s konopljom.

Ali Unija bi se mogla protiviti ovom Zakonu. Kako piše Politico, nameće se problem šengenskog prostora i kontrole krijumčarenja droge. Strahuju da bi se legalizacija ubrzo proširila na cijelu Evropu. Ipak, predlog zakona dolazi od vladajuće koalicije, što znači da bi trebalo proći u Bundestagu.

"To će biti malo duži proces, ali će nam uspjeti. Procedura je u toku i mislim da će uskoro doći na parlamentarno razmatranje, koalicijski sporazum je utvrdio da će to podržati, tako da bi se to moglo već ove godine realizirati", kaže Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Argumenti za legalizaciju su bolja regulacija crnog tržišta, zarada od oporezivanja, a istovremeno negativni efekt na zdravlje je manji nego kod ostalih nelegalnih, ali i legalnih droga - duvana i alkohola. Takođe, u medicinske svrhe se koristi za širi spektar bolesti - od multiple skleroze do anksioznosti.

To je trend koji će zaživjeti

"U svakom slučaju, u EU su dosta jaki farmaceutski lobiji, a poznato je već da farmaceutskim lobijima ne odgovara legalizacija marihuane upravo zbog njenih ljekovitih svojstava", kaže Mirela Holi.

Proteklih godina više zemlja je u različitim merama legalizovalo ili dekriminalizovalo kanabis za medicinsku ili ličnu upotrebu - tu su Holandija, Malta, Španija, Meksiko, Južnoafrička republika, Tajland, Urugvaj, Argentina, Amerika u 21, odnosno 37 saveznih država. Kanada je još 2018. dozvolila uzgoj, posjedovanje i konzumaciju marihuane u rekreativne svrhe, što je nacionalnom BDP-u donelo 43 i po milijarde dolara. To je argument koji bi trebalo da razmotre i hrvatski političari.

Holi je probala s lex kanabis, ali nije prošlo.

"Smatram da je trend legalizacije, cjelokupne legalizacije marihuane trend koji će zasigurno zaživjeti, a za one države koje budu bile prve biće to daleko bolje, komercijalno isplativije nego one koje će biti posljednje", ističe Holi.

Ipak psihijatar Ivan Ćelić smatra da političari legalizaciju marihuane koriste uglavnom u predizbornim godinama kako bi privukli birače, a da pritom nedovoljno slušaju naučnike, prenosi B92.

"Ja sam načelno protiv legalizacije u rekreativne svrhe, kao što podržavam legalizaciju u medicinske svrhe. Mislim da će biti puno veća šteta ako nakon dvije legalne droge koje već postoje u hrvatskom društvu, a to su alkohol i duvan, idemo na legalizaciju treće droge", mišljenja je Ćelić.

Ipak, sve je više država koje legaliziraju marihuanu. I iz ove perspektive čini se da nije pitanje hoće li, nego kada Hrvatska otići u tom smijeru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()