Da li je Bajden naredio miniranje Sjevernog toka 2!?

Američki istraživački novinar da je odluku o miniranju donio lično predsjednik SAD, što je Bijela kuća kategorički odbacila

08.02.2023. 20:41
  • Podijeli:
biden-anadolija8.jpg

Nagrađivani američki istraživački novinar Simor Herš tvrdi danas, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Sjevernog toka 2 donio lično predsjednik SAD Džozef Bajden, što je Bijela kuća kategorički odbacila.

Kako prenosi Reuters, Herš je u članku objavljenom na svom sajtu naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Sjeverni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vežbe "Baltops".

Prema Heršu, Bajden je takvu odluku donio poslije devet mjeseci razgovora sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugim funkcionerima.

Herš je nešto kasnije za rusku agenciji TAS S rekao da je izvor za njegov članak kredibilna osoba.

''To je neko ko zna dosta o tome šta se dešava, ali, očigledno, ne mogu da imenujem ljude javno'', rekao je Herš za TAS S.

On je kazao da je za vrijeme rada na članku razgovarao sa portparolom CIA i veruje da će američka administracija vjerovatno negirati svoju umiješanost u sabotažu.

''Siguran sam da bi neki iz Bijele kuće voljeli i da (direktor CIA Vilijam) Berns to negira'', rekao je on.

Bijela kuća je kategorički odbacila navode iz Heršovog teksta.

''Ovo je potpuna laž i fikcija'', rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adrijen Votson.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sjedinjene države imaju pred sobom pitanja na koja treba da odgovore u vezi sa eksplozijama na podmorskim gasovodima Sjeverni tok.

Simor Herš je istraživački novinar koji je kroz karijeru pisao, pored ostalih, i za "Njujorker" i "Njujork tajms", a 1970. dobio je Pulicerovu nagradu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()