Čile: Proradio vulkan Laskar na Andima

Erupcija vulkana izazvala je niz manjih zemljotresa

11.12.2022. 09:36
  • Podijeli:
vulkan_laskar_profimedia 1-6395965e21c44.webp Foto: Profimedia

Čileanski zvaničnici izdali su upozorenje nakon što je proradio vulkan Laskar na Andima izbacujući pepeo u visinu od 6.000 metara.

Erupcija vulkana izazvala je niz manjih zemljotresa.

Do sada nije prijavljena šteta u okolnim oblastima, ali je nivo uzbune povećan sa početnog zelenog na žuti nivo, što znači da je vulkan nestabilan.

Stanovnici Talabre u Antofagasti, malog grada oko 12 kilometara od vulkana, prvi su primjetili promjene aktivnosti vulkana.

I pored velikog stuba dima iznad vulkana, koji se sastoji od vulkanskog pepela i vrelih gasova, nijedna kuća nije oštećena.

Vlasti su zatvorile područje u radijusu od pet kilometara od kratera.

Vulkan Laskar na sjeveru Čilea nalazi se oko 70 kilometara od mjesta San Pedro de Atakama, popularne turističke destinacije za one koji žele da vide pustinju Atakamu, najsuvlje mjesto na svijetu, navodi BBC.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()