Čamac sa 280 migranata stigao do španskih Kanarskih ostrva

Migranti na brodu uglavnom su s područja podsaharske Afrike, a među njima su bile dvije žene i 10 maloljetnika, saopštila je hitna služba

04.10.2023. 13:50
  • Podijeli:
čamac_migranti_anadolija 1-651d28a6a775e.webp Foto: Anadolija

Čamac sa 280 migranata stigao je do španskih Kanarskih ostrva u utorak uvečer, javlja Anadolija.

Migranti na brodu uglavnom su s područja podsaharske Afrike, a među njima su bile dvije žene i 10 maloljetnika, saopštila je hitna služba.

"Nikad nisam vidio ovakav brod s toliko ljudi na njemu", objavio je Txema Santana, novinar i lokalni savjetnik za migracije.

"Kada vidite kartu koliko su daleko putovali, ne možete povjerovati."

Santana je kazao da su migranti krenuli iz Senegala. Pronađeni su više od 1.300 kilometara daleko od ostrva El Hierro.

Ostali migrantski brodovi koji kreću iz Maroka ili Zapadne Sahare trebaju prijeći samo udaljenosti od oko 100 do 200 kilometara da bi stigli do najbližih otoka. Ipak, ovo je veoma opasno putovanje.

Od januara do oktobra, skoro 15.000 migranata stiglo je do španskih Kanarskih ostrva, što je 20 posto više u odnosu na 2022. godinu.

Ove godine u Španiji je povećan broj migranata koji pokušavaju da dođu iz Senegala, koji se suočio sa političkim krizama nakon što je ključni opozicioni političar uhapšen i njegova politička stranka suspendovana.

U ponedjeljak je mornarica Senegala saopštila da je presrela čamce sa 600 migranata u vodama Atlantika tokom tri dana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()