Broj stradalih u Maroku popeo se na 2.497

Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osjetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom

11.09.2023. 02:03
  • Podijeli:
Maroko zemljotres spasioci-64fdff691687e.webp Foto: Reuters

Privremeni bilans poginulih u prošlonedeljnom zemljotresu u regionu jugozapadno od turističkog grada Marakeša u Maroku, povećao se na 2.497, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prethodni bilans dat sinoć bio je 2.122 poginulih.

Ministarstvo je u saopštenju objavilo novi bilans od 2.497 poginulih i 2.476 povrijeđenih.

Nacionalni centar za naučna i tehnička istraživanja sa sjedištem u Rabatu saopštio je da je zemljotres bio jačine 7 stepeni Rihterove skale i da se njegov epicentar nalazio u provinciji Al Hauz, jugozapadno od Marakeša, popularne destinacije za strane turiste.

Tamošnji mediji prenijeli su da je to najjači zemljotres koji je ikada pogodio Maroko.

Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osjetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom.

U februaru 2004. godine zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale potresao je provinciju Al Hoseima, 400 kilometara sjeveroistočno od Rabata, ubivši 628 ljudi i pričinivši ogromnu materijalnu štetu.

Ranije je 29. februara 1960. zemljotres je uništio Agadir, na zapadnoj obali zemlje, i ostavio više od 12.000 mrtvih, ili trećinu gradske populacije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()