Britanska mornarica zaplijenila iransko oružje

Britanija je rekla da je otkriveno da brod putuje južno od Irana velikom brzinom tokom noći

02.03.2023. 14:01
  • Podijeli:
Defende_Britanska Kraljevska mornarica_Miroslav Lelas _PIXSELL-1667153832081.webp Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Britanska Kraljevska mornarica saopćila je u četvrtak da je prošlog mjeseca zaplijenila iransko oružje, uključujući rakete s vođenim antitenkovskim projektilima, sa broda krijumčara u međunarodnim vodama u Omanskom zalivu.

Britanija je rekla da je otkriveno da brod putuje južno od Irana velikom brzinom tokom noći, otkriće je napravljeno uz pomoć američkog obavještajnog nadzora i izviđačkog aviona, a pratio ga je i britanski helikopter.

Kad ga je pojasnila Kraljevska mornarica, brod je u početku pokušao doći do iranskih teritorijalnih voda, ali ga je zaustavio tim Kraljevskih marinaca, koji se potom ukrcao na mali brod i zaplijenio sumnjive pakete, saopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

"Ova zaplijena HMS Lancastera i stalna prisutnost Kraljevske mornarice u regiji Zaliva podržavaju našu opredjeljenje za podržavanje međunarodnog prava i rješavanje aktivnosti koje prijete miru i sigurnosti širom svijeta", rekao je u izjavi britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Početni pregled sugerirsao je da su paketi uključivali iranske protutenkovske vođene rakete i komponente balističke rakete srednjeg dometa, rekla je Britanija, dodajući da je obavijestila Ujedinjene nacije o akciji, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()