Brine ga odluka naroda? Olaf ne krije strah povodom predstojećih izbora

Francuski predsjednik Emanuel Makron donio je odluku da raspiše vanredne izbore, nakon slabih rezultata ostvarenih na nedavnim izborima za Evropski parlament.

23.06.2024. 17:54
  • Podijeli:
olaf šolc-65f420c466e2b.webp Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Njemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas zabrinutost zbog mogućnosti da krajnja desnica pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj.

"Zabrinut sam zbog izbora u Francuskoj. Nadam se da stranke poput one na čijem je čelu Marin Le Pen neće biti uspješne na izborima, ali o tome će odlučiti francuski narod", izjavio je Šolc.

Francuski predsjednik Emanuel Makron donio je odluku da raspiše vanredne izbore, nakon slabih rezultata ostvarenih na nedavnim izborima za Evropski parlament.

Analitičari smatraju da taj potez predstavlja veliku kocku francuskog predsjednika koji se nada da na izborima može pobijediti stranku krajnje desnice, Nacionalno okupljanje, na čijem je čelu Marin Le Pen.

Rezultati nedavnih anketa agencije "Ifop" ukazuju da Le Penova u prvom krugu izbora, 30. juna, ostvaruje jasno vođstvo od 34 odsto ispred saveza stranaka ljevice, da Novi narodni front ima 29 odsto, a Makronove centralno orijentisane partije 22 odsto.

Prema francuskom izbornom zakonu kandidati moraju osigurati 12,5 odsto glasova registrovanih birača kako bi se kvalifikovali za drugu rundu glasanja 7. jula. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()