Boyle: Vjerujem da će sud izdati nalog da Izrael prestane s genocidom nad Palestincima”

“I jasno znamo da je Bidenova administracija pomagala i podržavala izraelski genocid nad Palestincima ovdje već neko vrijeme”, rekao je Boyle.

06.01.2024. 18:02
  • Podijeli:
palestina gaza anadolija-6579c7c77b4d7.webp Foto: Anadolija

Nakon što je Južnoafrička Republika podnijela tužbu glavnom pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda, Međunarodnom sudu pravde u Hagu, optužujući Izrael da je počinio genocid u Gazi, nekadašnji agent BiH u Hagu, i profesor internacionalnog prava na Univeritetu Illinos, Francis Boyle, izjavio je za Democracy Now! da vjeruje da će ovaj potez dovesti do toga da sud izda nalog protiv Izraela “da prestane i odustane od počinjenja svih djela genocida nad Palestincima".

“Na osnovu mog pažljivog pregleda svih dokumenata koje je do sada dostavila Južnoafrička republika, vjerujem da će Južna Afrika uspjeti u tome da sud izda naredbu protiv Izraela da prestane i odustane od počinjenja svih djela genocida nad Palestincima. A onda ćemo imati zvaničnu odluku samog međunarodnog suda pravde, najvišeg pravnog autoriteta u sistemu UN-a, da se genocid dešava”, rekao je Boyle, inače autor knjiga o BiH, Palestini, međunarodnom pravu i ljudskim pravima.

Objasnio je da, prema članu 1 Konvencije o genocidu, sve ugovorne strane, 153 država, će tada biti obavezne da “spriječe” genocid Izraela protiv Palestinaca. Drugo, kada sud izda ovu naredbu protiv Izraela, administracija Joe Bidena će se, prema članu 3. Konvencije o genocidu koja kriminalizira saučesništvo u genocidu, naći pred osudom.

“I jasno znamo da je Bidenova administracija pomagala i podržavala izraelski genocid nad Palestincima ovdje već neko vrijeme”, rekao je Boyle.

“Na osnovu iskustva sa BiH, naredbu možemo očekivati u roku od nedelju dana. Također bih rekao, s obzirom na Bidenovu administraciju, oni trenutno krše akt o implementaciji konvencije o genocidu koji genocid čini zločinom prema zakonima Sjedinjenih Država. I opet, kada Južna Afrika dobije ovu naredbu, Bidenova administracija će također kršiti akt o implementaciji konvencije o genocidu”, naveo je on.

Predviđa da će se ovo desiti do kraja januara.

“Važno je za sve nas, kao američke građane, da shvatimo i podržimo ono što Južna Afrika radi u Međunarodnom sudu pravde”, podcrtao je.

Također je govorio o drugom svjetskom sudu, Međunarodnom krivičnom sudu.

“Još 2009. godine, nakon operacije “Liveno olovo”, savjetovao sam palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da prihvati jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda za Palestinu, što je on i učinio. Sa žaljenjem moram izvijestiti da Međunarodni krivični sud nije učinio nijednu stvar da pomogne Palestincima od 2009. Međunarodni krivični sud ima svu krv palestinskog naroda na svojim rukama. I zato smo pokrenuli kampanju da pronađemo državu voljnu da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde”, naveo je on.

Dodao je da Međunarodni krivični sud “djeluje po nalogu svojih finansijera, SAD-a, država članica NATO-a i EU”.

“Sve do podizanja optužnice protiv (Vladimira) Putina, nikada nije optužio nijednog Amerikanca, Evropljanina, Britanca, državljana NATO-a i Izraelca ili bijelca”, objasnio je on.

Također se osvrnuo na ćinjenicu da je Joan Donoghue, predsjednica Međunarodnog suda pravde, ranije je radila u američkom State Departmentu.

“Donoghue je aparatčik američkog State Departmenta tokom čitave njene karijere. I tako je dobila posao. Siguran sam da je u kontaktu upravo sada, danas, sa američkim State Departmentom, te da ih obavještava o svemu što se dešava u Hagu”, naveo je on.

Objasnio je da ona ima tamo veliku moć “da oblikuje ove postupke”, te da pretpostavlja da će iskoristiti tu moć u korist Izraela.

“Međutim, također sam obaviješten da Južnoafrička Republika sada imenuje ad-hoc sudiju. To je njihovo pravo po statutu Međunarodnog suda pravde. Nadam se da će sudija dati sve od sebe da dovede Donoghue u red”, rekao je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()