Borrell: Blokiranje sredstava UNRWA-i dovodi u pitanje živote stotine hiljada Palestinaca

Humanitarna kriza

05.02.2024. 09:08
  • Podijeli:
Žozep Borelj_Josep Borrell_Foto Reuters-63cecc8dad4ce.webp Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell upozorio je da bi blokiranje sredstava UNRWA-i bilo opasno te bi dovelo u pitanje živote stotine hiljada Palestinaca.

Na zaustavljanje uplate sredstava ovoj UN-ovoj organizaciji, koja pruža pomoć palestinskim izbjeglicama, pozvano je nakon izraelskih optužbi da je 12 članova ove organizacije učestvovalo u Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Neposredno nakon optužbi desetak zemalja, uključujući SAD i Britaniju, suspendovalo je finansiranje agencije, čime je otpušteno optuženo osoblje.

"Ako bi neki ljekari u evropskoj bolnici bili umiješani u kriminalne radnje, uslijedila bi temeljna istraga i bile bi poduzete sve odgovarajuće radnje. Međutim, nijedna vlada nikada ne bi prestala da finansira zdravstvenu službu, jer bi to prvenstveno kaznilo ljude koji te usluge primaju. Zločinstvo pojedinaca nikada ne bi trebalo da dovede do kolektivnog kažnjavanja čitave populacije", naveo je Borrell.

Istakao je da, iako su neke zemlje članice EU pauzirale svoje finansiranje, to je pitanje praćeno nesporazumima i dezinformacijama.

Dodao je da Komisija EU ni Njemačka ili Francuska nisu odlučile da prekinu svoje uplate.

"Ukoliko UNRWA prestane s radom ili ograniči usluge, što bi mogao biti slučaj već krajem februara, to bi značajno pogoršalo tekuću dramatičnu humanitarnu krizu. Životi stotine hiljada Palestinaca, ne samo u Gazi, su u pitanju" upozorio je Borrell.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()