Bogatstvo Rišija Sunaka i njegove supruge opalo na 529 miliona funti

Sunak je obećao da će prepoloviti stopu inflacije i podstaći rast privrede

21.05.2023. 07:15
  • Podijeli:
Riši Sunak_Rishi_Foto Reuters-63caf279212ef.webp Foto: Reuters

Bogatstvo britanskog premijera Rišija Sunaka i njegove supruge Akšate Murti opalo je u posljednjih godinu dana, ali sa 529 miliona funti, on je i dalje imun na krizu troškova života koja dominira političkom agendom Velike Britanije, navode kritičari.

Par se sada nalazi na 275. mjestu na listi bogatih "Sandej tajmsa", tako da je pao sa 222. pozicije koju je zauzimao prošle godine zbog pada vrijednosti njihovog udjela u Infosisu, indijskom IT gigantu, koji je osnovao otac Murtijeve, preneo je Rojters.

Kao premijer, Sunak ima pravo na godišnju platu od oko 165.000 funti.

Zbog bogatstva ga redovno napadaju opozicioni političari koji navode da nema dodira sa običnim ljudima u vrijeme kada mnogi Britanci postaju sve siromašniji.

Sunak je obećao da će prepoloviti stopu inflacije i podstaći rast privrede.

On je najbogatiji stanovnik Dauning strita, ali je rekao da ljudi ne bi trebalo da mu zamjeraju to što je bogat.

"Mislim da u našoj zemlji ne sudimo o ljudima po bankovnom računu, sudimo o njima po njihovom karakteru i njihovim postupcima. I
da, zaista sam srećan što sam u situaciji u kojoj sam sada, ali
nisam rođen u ovakvim okolnostima", rekao je Sunak prošle godine.

Sunakova supruga se prošle godine suočila sa kritikama i gnevom javnosti zbog njenog "nedomicilnog" poreskog statusa što znači da ne plaća porez u Britaniji na svoju zaradu u inostranstvu.

Ona je naknadno odustala od svog statusa i kazala da će platiti britanski porez na svoj globalni prihod.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()