Bizarno: Pozorišni glumci u ukrajinskim uniformama uzimaju "taoce" iz publike

Naziv predstave je "Pristojni ljudi", eufemizam kojim se opisuju ruski vojnici u zelenim uniformama bez službenih obilježja koji su se pojavili na Krimu 2014.

10.11.2022. 17:25
  • Podijeli:
pozoriste_Donbas_taoci_foto_Twitter-1668097505927.webp Foto: Twitter

Na repertoraru pozorišta u ruskoj regiji Kaluga našla se nova predstava čija se radnja vrti od 2014. godine i ratnim događanjima u ukrajinskoj regiji Donbas, prenosi portal Meduza.

Naziv predstave je "Pristojni ljudi", eufemizam kojim se opisuju ruski vojnici u zelenim uniformama bez službenih obilježja koji su se pojavili na Krimu 2014. godine.

Ruska Federacija isprva je nijekala da je riječ o ruskim vojnicima, ali je veo tajne skinuo ruski predsjednik Vladimir Putin. Nazvani su "pristojni ljudi", jer su se držali po strani i nisu se miješali u život civila. Zvali su ih i "zeleni čovječuljci".

Prema izvješćima lokalnih medija, glumci u uniformama ukrajinskih specijalaca uzeli su ‘taoce‘ iz publike i pucali lažne metke u zrak. Jedan od ‘taoca‘ dobio je navodno ‘metak‘ u leđa.

Jednu od uloga tumači poznati ruski glumac Vilen Babičev.

"Ja igram glavnog negativca, koji treba svim gledateljima prikazati karakter neprijetelja s kojim se Rusija bori. Publika je doslovce mogla namirisati barut", rekao je Babičev.

Cilj je prikazati publici što su stanovnici Donbasa doživljavali zadnjih osam godina, prenosi Meduza. Predstava će se prikazivati u 12 gradova diljem Rusije.

Predsjednički Fond za kulturne inicijative sufinansirao je "Pristojne ljude" s 164.000 dolara, a poozorišni ansambl novce je tražio još u januara 2022., prije početka invazije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()